Η ακροδεξιά και η κυριαρχία του κοινωνικού-πολιτικού συνασπισμού γύρω από τον Μητσοτάκη

Η ακροδεξιά και η κυριαρχία του κοινωνικού-πολιτικού συνασπισμού γύρω από τον Μητσοτάκη
Δευτέρα, 26/06/2023 - 11:13

Μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος από το Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα.

Αναδημοσιεύουμε χωρίς άλλο πρόλογο την πρώτη ανάλυση του Κ-Report των Κώστα Καλλίτση και Παύλου Τσίμα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε πως το Κ-Report κυκλοφορεί καθημερινά σε συνδρομητική βάση, με πλούσια ύλη. Γράφει λοιπόν το Κ-Report , μεταξύ άλλων, το πρωί της Δευτέρας:

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των χθεσινών, παράξενων εκλογών.

Το ένα είναι το ρεκόρ της αποχής. Από τις χθεσινές κάλπες έλειψαν σχεδόν 800.000 πολίτες που είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Μαΐου και, έτσι, η συμμετοχή κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό, πιο κάτω από το προηγούμενο των εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015. Προφανώς, για ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί και η συμμετοχή σε δεύτερες εκλογές μέσα σ’ ένα μήνα, φαινόταν να στερείται νοήματος.

Το άλλο είναι η είσοδος στην Βουλή τριών κομματικών σχηματισμών της άκρας δεξιάς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει το κόμμα που -με ψευδώνυμο- εκπροσωπεί καταδικασμένους χρυσαυγίτες. Η ελληνική alt right άθροισε χθες συνολικά ένα ποσοστό κοντά στο 14%, που πλησιάζει εκείνο που τρία ακροδεξιά κόμματα είχαν πετύχει στις εκλογές της κατάρρευσης του κομματικού συστήματος, το 2012. Με τη διαφορά ότι τότε η ΝΔ ήταν κάτω από το 30%, ενώ τώρα ξεπέρασε το 40%. Κι έτσι- όσο κι αν δεν είναι αθροίσιμο το εκλογικό σώμα που επέλεξε ΝΔ με εκείνο που ψήφισε τους προστηθέντες του Κασιδιάρη- το συνολικό ποσοστό των δυνάμεων δεξιά του κέντρου αγγίζει το 54%, μακράν το υψηλότερο από το 1974 κι ύστερα.

Κατά τα λοιπά, οι εκλογές:

(α) Επιβεβαίωσαν την πολιτική κυριαρχία του κοινωνικό-πολιτικού συνασπισμού που συγκροτείται γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπερβαίνει τα όρια της ΝΔ, τα αποτελέσματά τους αποτελούν μια μεγάλη προσωπική νίκη του και του προσφέρουν μια ασφαλή, άνετη (αν και σχετικά μικρότερη της αναμενόμενης) κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

(β) Γέννησαν ένα κομματικό τοπίο δίχως ισορροπία, μια συμπολίτευση δίχως αντιπολίτευση. Η εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τις εσωτερικές ισορροπίες στο χώρο αριστερά του κέντρου (η αναλογία 36-4 μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ του 2015 έγινε χθες 18-12), παρέσυρε σε συρρίκνωση όμως αυτόν το χώρο στο σύνολό του. Το άθροισμα των δύο κομμάτων από 40% περιορίζεται στο 30%, ένα ιστορικό χαμηλό για ολόκληρη την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Συνοψίζουμε τις κεντρικές εξελίξεις:

Νέα Δημοκρατία: Ως «ισχυρή εντολή να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών» ερμήνευσε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Κυρ. Μητσοτάκης. Από όσους μετέχουν στη νέα κυβέρνηση ζήτησε σκληρή δουλειά, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανεχθεί καμία έπαρση και καμία αλαζονική συμπεριφορά, εδώ. Αξίζει να σημειώσουμε μία φράση του: «Θα επιδιώκω -είπε- πάντα ευρύτερες συναινέσεις».

Σε λίγη ώρα, κατά τις 11 πμ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.

Οι διαδικασίες: Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης – παραλαβής από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ι. Σαρμά. Το βράδυ αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, που θα ορκιστεί την Τρίτη και την Τετάρτη θα συνεδριάσει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, σημειώνουμε:

Το επιτελείο Μαξίμου: Το νέο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου θα απαρτίζεται από τρεις υπουργούς Επικρατείας: Α. Σκέρτσο, για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Μ. Βορίδη, για την εποπτεία του νομοθετικού έργου και Στ. Παπασταύρου, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια και μια επώδυνη δικαστική περιπέτεια επιστρέφει στην πολιτική και αναλαμβάνει κομβικό ρόλο δίπλα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Οι νέοι υπουργοί: Στα πρόσωπα που σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβουν κεντρικά υπουργεία, συγκαταλέγονται: Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, Άμυνας Ν. Δένδιας, Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Ν. Παπαθανάση που θα έχει στην ευθύνη του το ΤΑΑ και το ΕΣΠΑ, Ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, Υποδομών Χρ. Σταϊκούρας, Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, Εσωτερικών Ν. Κεραμέως, Υγείας Μ. Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Κυρ. Πιερρακάκης, Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, Πολιτισμού Λ. Μενδώνη.

Δυο λόγια για την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και την ενίσχυση της ακροδεξιάς:

Ο ΣΥΡΙΖΑ: Περισσότερες από 250.000 ψήφους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τα εκλογές του Μαΐου, δεδομένης βεβαίως και της μεγάλης αποχής. Το αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό, αποφεύχθηκε όμως η κατάρρευση -είπε χτες βράδυ ο Αλ. Τσίπρας και προανήγγειλε «γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές», με στόχο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο 2024. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας έθεσε τον εαυτό του «στην κρίση των μελών του κόμματος», αφήνοντας να νοηθεί ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί. Πιο σημαντικό από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ -είπε- είναι η είσοδος στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων. «Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης -κατέληξε- δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για τον προοδευτικό χώρο», εδώ.

Η ακροδεξιά: Το «ευχαριστώ τον Ηλία Κασιδιάρη» από τον αρχηγό των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, εδώ, ήχησε ως προσβολή στους θεσμούς -και στους δολοφονημένους από την Χρυσή Αυγή. Με το 4,68%, 13 βουλευτές και 250.000 ψήφους, ένα άγνωστο μέχρι πριν μία εβδομάδα κόμμα, φαίνεται πλέον ως πιο αυθεντικός κράχτης της παλιάς Χρυσής Αυγής. Ακολουθούν με 4,45% (όσο είχε κερδίσει και στις 21 Μαΐου) και 12 βουλευτές, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος τα έβαλε με τους δημοσκόπους, εδώ, και η Νίκη με 3,7% (από 2,92% τον Μάιο) και 10 έδρες. Ο επικεφαλής της, Δ. Νατσιός θα πορευτεί όπως ανακοίνωσε με «φόβο Θεού», εδώ. Στη νέα Βουλή εκφράζονται και τα τρία μοτίβα της ελληνικής ακροδεξιάς της Μεταπολίτευσης , το αντικομμουνιστικό της ΕΠΕΝ, το ελληνορθόδοξο του ΛΑΟΣ και το ρατσιστικό/αντιμεταναστευτικό της Χρυσής Αυγής μέσω Σπαρτιατών και Νίκης.

Σημειώστε κι αυτά:

Ο Ν. Ανδρουλάκης: Μιλώντας χτες το βράδυ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε να ασκήσει «στιβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες». Ξεχωρίσαμε την φράση του ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «υπογραμμίζει το χρέος μας να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά» ώστε να υπάρξει μια «ισχυρή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ», υπονοώντας ότι θα αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες προς τούτο.

Δεν επανεκλέγονται: Σημαντικές αλλαγές σημειώνονται στην ανθρωπογεωγραφία της νέας Βουλής, εκτός Βουλής μένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Γ. Δραγασάκης, Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Κ. Ζαχαριάδης, Π. Σκουρλέτης, Χρ. Σπίρτζης, Γ. Τσίπρας, Γ. Ραγκούσης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Αμανατίδης. Από τη ΝΔ δεν εκλέγονται ο Γ. Κουμουτσάκος, η Λ. Πιπιλή και ο Τ. Γαϊτάνης.