Οικολόγοι Πράσινοι: «Hλεκτρο-σοκ» στις τιμές βασικών αγαθών: Απαιτούνται άμεσα μέτρα και ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός

Οικολόγοι Πράσινοι: «Hλεκτρο-σοκ» στις τιμές βασικών αγαθών: Απαιτούνται άμεσα μέτρα και ένας νέος ενεργειακός σχεδιασμός
Τετάρτη, 08/09/2021 - 17:13

Οι ανατιμήσεις στις τιμές λιανικής του ρεύματος έως και 50% που απ’ ότι φαίνεται είναι προ των πυλών, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας μας. Η παραγωγή ηλεκτρισμού πλέον στηρίζεται στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή τους τελευταίους δώδεκα μήνες υπερδιπλασιαστηκε (!) με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μεσοσταθμικά την ακριβότερη τιμή χονδρικής ρεύματος σε όλη την Ε.Ε.

Πέρα από το θέμα της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας, τίθεται πλέον σοβαρά και θέμα εθνικής ενεργειακής αυτονομίας.

Πάγια θέση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ είναι η αναθεώρηση του Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας μας, με έμφαση σε καλές πρακτικές όπως η ενίσχυση της ιδιο-παραγωγής, οι ενεργειακές κοινότητες και η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στις αποφάσεις για τις ΑΠΕ. Η παραγωγή και χρήση ενέργειας από βιομάζα και γεωθερμία, η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλους τους τομείς και δραστηριότητες, η ανάπτυξη σε μεγάλη κλίμακα σοβαρών και οικονομικά συμφερουσών τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας είναι το κλειδί ώστε να απεγκλωβιστούμε από τις αυξήσεις στην εισαγόμενη ενέργεια.

Η αναγκαία απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα έγινε δυστυχώς βίαια χωρίς προηγούμενη αντικατάσταση της ενέργειας που παρέχουν τα λιγνιτικά εργοστάσια από αξιόπιστες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και η αύξηση του κόστους για τους πολίτες.

Παράλληλα πρέπει να ολοκληρωθεί, με επείγουσες διαδικασίες, αλλά και δημοκρατική διαβούλευση, η αναθεώρηση του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που έχει ανεπίτρεπτα καθυστερήσει με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων της προηγούμενης δεκαετίας. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, που σήμερα αντιδρούν δικαιολογημένα στους αλόγιστους σχεδιασμούς και χωροθετήσεις.

Να θυμίσουμε ότι το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λίγων εργαζομένων, όπου σοβαρό ποσοστό του κόστους παραγωγής τους είναι το κόστος της ενέργειας.

Οι αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, για τις οποίες οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είχαμε προειδοποιήσει από το καλοκαίρι*, θα φέρουν αντίστοιχες ανατιμήσεις και σε άλλους τομείς, όπως οι μεταφορές, με αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών αγαθών της καθημερινότητάς μας να ανέβουν δραματικά. Απαιτούνται άμεσα μέτρα της πολιτείας, με μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη αλλά και στις συμπληρωματικές χρεώσεις στην ενέργεια.

Δεν θέλουμε να είμαστε αγγελιαφόροι άσχημων ειδήσεων, αλλά αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, τότε φοβόμαστε ότι θα κληθούμε να υπογράψουμε νέα μνημόνια.