Χθες Δευτέρα 14/7 ο Ντόναλντ Τραμπ, έπιασε για μια ακόμη φορά «κορόιδα» τους Ευρωπαίους, καθώς ναι μεν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και δημοσιοποίησε την πρόθεση του για επιβολή δασμών στη Ρωσία αν δεν τερματίσει τον πόλεμο, αλλά για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας έστειλε τον λογαριασμό στην Ευρώπη.
Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ λοιπόν, καθ’ υπόδειξη του Τραμπ είναι αυτές που θα πρέπει να αγοράσουν από τις ΗΠΑ προηγμένα οπλικά συστήματα και πυραύλους Patriot για να σταλούν στην Ουκρανία. Μια δαπάνη τεραστίων διαστάσεων που θα κάνει την Ευρώπη να αιμορραγήσει οικονομικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι μια συστοιχία Patriot στοιχίζει περί το ένα δισεκατομμύριο δολάρια.
Και οι ηγέτες της ΕΕ, αποδέχονται και αυτήν τη δυσμενή για την Ένωση απόφαση του Αμερικανού προέδρου, όπως άλλωστε είχαν αποδεχτεί και στις αρχές του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας την απόφαση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο και τον εφοδιασμό με αμερικάνικο υγροποιημένο LNG, το κόστος αγοράς του οποίου ήταν υπερδιπλάσιο του ρωσικού.
Σε κάθε περίπτωση ο μεγάλος χαμένος του πολέμου στην Ουκρανία, -πέραν της ίδιας της χώρας που βρίσκεται σε δεινή κατάσταση καθώς εκτός των άλλων έχει απολέσει και το 20% των εδαφών της-, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ΗΠΑ είτε επί Μπάιντεν είτε επί Τραμπ ναι μεν έχουν συνεισφέρει οικονομικά στην Ουκρανία, αλλά στον τελικό «λογαριασμό» είναι «συν», από τις πωλήσεις καυσίμων και οπλικών συστημάτων και όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά κυρίως στην Ευρώπη που σπεύδει να μετατραπεί σε «αστακό» με το φόβο μιας ρωσικής επίθεσης πέραν της Ουκρανίας.
Ένας πόλεμος που ξεκίνησε και με ευθύνη των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπάιντεν, έχει μετατραπεί σε καθαρά ευρωπαϊκό πόλεμο επί προεδρίας Τραμπ, με ωφελημένες οικονομικά τις ΗΠΑ.
Ιδιαίτερα μετά τη χθεσινή συμφωνία που πέτυχε ο Τραμπ για πωλήσεις στην Ευρώπη Ρatriot, πυραύλων μέσου βεληνεκούς, βλημάτων Howitzer και άλλων εξελιγμένων και πανάκριβων οπλικών συστημάτων, που θα δοθούν στην Ουκρανία, εκτός από οικονομικά οφέλη ο Αμερικανός πρόεδρος κρατιέται μακριά από την εμπόλεμη ζώνη, αφού τα όπλα στο Κίεβο θα τα δώσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες και όχι οι ΗΠΑ.