Αυτό βέβαια δεν θέλουν να το παραδεχτούν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, να θριαμβολογεί και με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεγεθύνοντας την επιτυχία της μείωσης της ανεργίας, καθώς άλλωστε είναι από τα ελάχιστα επιτεύγματα στην οικονομία που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα έξι χρόνια διακυβέρνησης της.
Επειδή, όμως, στην ζωή τα πάντα είναι συγκρίσιμα, θα πρέπει να επισημανθεί στον κ. Χατζηδάκη, ότι παρά την πρόοδο που έχει γίνει στον τομέα της ανεργίας στην Ελλάδα, η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει υψηλότερη ανεργία από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (6,3%) και της ΕΕ συνολικά (5,9%), σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τον Μάιο του 2025. Με ποσοστό 7,9%, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη και στην τέταρτη στην ΕΕ. Μόνο η Ισπανία (11,7%), η Σουηδία (8,4%) και η Λετονία (8,1%) παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Έ δεν το λες και επιτυχία να κάνεις «πρωταθλητισμό» στην ανεργία πανευρωπαϊκά, έστω και αν έχει επιτευχθεί η μείωση της από τα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων.
Και δεν πρέπει να αγνοούνται και άλλες βασικές παράμετροι για να μιλήσει μια κυβέρνηση για επιτυχίες, με τις βασικότερες το ύψος των μισθών και των συντάξεων, καθώς και τον πληθωρισμό.
Οι μισθοί στην Ελλάδα δυστυχώς είναι οι δεύτεροι χαμηλότεροι στην ΕΕ, μετά την Βουλγαρία, ενώ και ο πληθωρισμός διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τοι Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 3,6% και είναι ο πέμπτος υψηλότερος στην ΕΕ με τον μέσο όρο να βρίσκεται μόλις στο 2%.
Η μείωση της ανεργίας λοιπόν μάλλον κινδυνεύει να μείνει χωρίς ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων, που φυτοζωούν με πενιχρές απολαβές και μεγάλη ακρίβεια και σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί «πανάκεια» για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας.