Γιάννης Τριήρης: Ο «τρελός» πλανητάρχης, ο «Επαμεινώνδας» και ο «γίγαντας» που ξυπνά

Γιάννης Τριήρης: Ο «τρελός» πλανητάρχης, ο «Επαμεινώνδας» και ο «γίγαντας» που ξυπνά
Δευτέρα, 07/07/2025 - 08:17

Ζούμε σε εξαιρετικά περίεργες εποχές και κάθε εκτίμηση για το μέλλον είναι άκρως παρακινδυνευμένη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς καμία αμφιβολία πλέον, δρα με τρόπους έξω από κάθε πολιτική λογική, κάνοντας μάλιστα πολλούς εντός και κυρίως εκτός αμερικανικών συνόρων να θεωρούν τις πολιτικές του όχι μόνο αμφιλεγόμενες αλλά και αλλοπρόσαλλες.

Οι δυτικοί σύμμαχοι –έστω και αν προσπαθούν να το κρύψουν όσο μπορούν- είναι άκρως δυσαρεστημένοι και για την στάση του κυρίως απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά δευτερεύοντος και στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώ θεωρούν εχθρική την στάση του απέναντι τους με τον πόλεμο των δασμών που έχει ανοίξει.

Ο πόλεμος των δασμών του Τραμπ, έχει προκαλέσει και την μήνι ολόκληρου του πλανήτη καθώς διαταράσσει το εμπορικό «κατεστημένο» που υπήρχε μέχρι σήμερα στις παγκόσμιες οικονομικές συναλλαγές, ζήτημα το οποίο εθίγη μάλιστα και χθες Κυριακή 6/7 στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS που συνεδρίασε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην ομάδα BRICS 11 χώρες –μεταξύ τους η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία – που εκπροσωπούν τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό και πάνω από το 40% τους ΑΕΠ του πλανήτη, γεγονός που καταδεικνύει την εν δυνάμει δυναμική τους, που θυμίζει «γίγαντα» έστω και εν υπνώσει.

Ως πότε, όμως αυτό ο κοιμώμενος γίγαντας θα μένει υποτονικός, δεν είναι προβλέψιμο. Άλλωστε, χθες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής του Ρίο, τόνισε με έμφαση ότι η εποχή της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι ξεπερασμένη και το μέλλον ανήκει στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες πρέπει να ενισχύσουν τη χρήση των εθνικών τους νομισμάτων στις εμπορικές συναλλαγές.

Μια προτροπή-που μπορεί να εκληφθεί ως επίθεση στο δολάριο και και στην εμπορική πολιτική του Τραμπ στον ίδιο τον πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ, καθώς άλλωστε οι χώρες της ομάδας BRICS εξέφρασαν τις σοβαρές τους ανησυχίες για την επιβολή των «μονομερών» δασμών αποφεύγοντας, πάντως, να κατονομάσουν τον Τραμπ.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία είναι απρόβλεπτες.

Και υπάρχει και ένα ακόμη γεγονός που μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αξιολογείται ως ικανό να προκαλέσει «τσουνάμι» εξελίξεων, ωστόσο αυτό μένει να φανεί στο εγγύς μέλλον. Και το γεγονός αυτό δεν είναι άλλο από την πρόθεση του Έλον Μασκ να ιδρύσει νέο κόμμα, «σπάζοντας» έτσι τον αδιατάραχτο διαχρονικά αμερικανικό δικομματισμό μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Το σχέδιο «Επαμεινώνδας», όπως ο ίδιος ο πολυεκατομμυριούχος Μασκ άφησε να εννοηθεί με την ανακοίνωση της πρόθεσης του για ίδρυση νέου κόμματος, στοχεύει να χτυπήσει τον αμερικανικό δικομματισμό με την ανάπτυξη από την πλευρά του μας σημαντικής εκλογικής δύναμης σε συγκεκριμένες Πολιτείες, ώστε στις επόμενες εκλογές να λάβει έδρες στη Γερουσία και στη Βουλή που θα τον καταστήσουν ρυθμιστή.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να διαμορφώσει μια παντελώς νέα πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ που ενδεχομένως θα τις αποδυνάμωνε και διεθνώς δημιουργώντας ευκαιρίες στους BRICS -και όχι μόνο- να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή που ήδη έχει περιγράψει ο Πούτιν στην παγκόσμια οικονομική σκηνή.

Άλλωστε η οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ δεν προδιαγράφει ένα ανέφελο μέλλον για την λεγόμενη ισχυρότερη χώρα του πλανήτη, καθώς το χρέος της ξεπερνά τα 36 τρισεκατομμύρια δολάρια, που αποτελεί και το υψηλότερο εθνικό χρέος στον κόσμο, με ότι αυτό συνεπάγεται.