Άλλωστε πολλάκις έχει γράφει θετικά σχόλια για τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι και οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας είναι διατεθειμένοι να «λιβανίζουν» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν οι πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που «πλασάρει» το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε χθεσινό της άρθρο λοιπόν η έγκυρη Handelsblatt αναφέρει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές και αστερίσκους πως «η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ» και πως «η ανάπτυξη στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμη».
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα τεκμηριώνει με επίσημα στοιχεία τα γραφόμενα της αναφέροντας μεταξύ άλλων πως:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, οι επενδύσεις στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 3,2% σε σχέση με πέρυσι.
Το χάσμα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ μεγαλώνει. Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό επενδύσεων στην ΕΕ.
Το πρώτο τρίμηνο του 2025 κινήθηκε στο 14,8% του ΑΕΠ. Πέρυσι ήταν ακόμη στο 15,34%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 21,2%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, στα οποία παραπέμπει το ρεπορτάζ, ο χαμηλός ρυθμός συνολικής ανάπτυξης οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: «την πολυνομία, τις χρονοβόρες αδειοδοτικές διαδικασίες, τα υψηλό κόστος ενέργειας, τα ελλείμματα στις υποδομές, την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τις δύσκολες συνθήκες χρηματοδότησης».
Σύμφωνα με την Handelsblatt ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι μέχρι σήμερα «σύμφωνα με αναλυτές της ελληνικής Eurobank, το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης εκτιμάται στα 87 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν καλυφτεί μόλις 13,2 δισ. ευρώ».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Handelsblatt, τα τελευταία χρόνια «η ελληνική αγορά ακινήτων προσελκύει ξένους επενδυτές (…) Όμως αυτή η ανάπτυξη δεν είναι βιώσιμη» και είναι κυρίως αποτέλεσμα «του προγράμματος Golden Visa, που υπόσχεται βίζα Σένγκεν σε αγοραστές από χώρες εκτός της ΕΕ».
Αυτά γράφει μια παραδοσιακή και αξιόπιστη γερμανική οικονομική εφημερίδα, όσο και αν «στενοχωρεί» το «επιτελικό κράτος Μητσοτάκη». Και κανείς δεν μπορεί να την «κατηγορήσει» για «αριστεροσύνη».
Βέβαια θα αναρωτηθεί κανείς αν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί για αριστερή ιδεολογία ο βρετανικός Guardian. Η απάντηση κάθε λογικού ανθρώπου είναι «όχι». Αλλά στην Ελλάδα ζούμε και όλα είναι δυνατά, καθώς το δόγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι «αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».
Και επειδή δεν πρέπει να μας διακατέχει η λήθη είναι πολύ πρόσφατη η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν ρωτήθηκε στο άκρως προστατευμένο για τον ίδιο περιβάλλον του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ να απαντήσει για δημοσίευμα του βρετανικού μέσου το οποίο έλεγε και πάλι την ωμή πραγματικότητα για την Ελλάδα πως «για πολλούς Έλληνες δεν έχουν βελτιωθεί ιδιαίτερα τα πράγματα από τις σκοτεινές ημέρες της κρίσης χρέους. Η ανεργία έχει μειωθεί, αλλά μισθοί και συντάξεις έχουν αυξηθεί ελάχιστα, ο πληθωρισμός -ειδικά στα ενοίκια- έχει διαβρώσει το βιοτικό επίπεδο και τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν ανακάμψει».
Τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
«Mη διαβάζετε μόνο Guardian, είναι η Εφημερίδα των Συντακτών της Βρετανίας. Απλά είναι μία αριστερή εφημερίδα, η οποία μας ασκεί μια κριτική …».
Μην εκπλαγεί κανείς λοιπόν αν αντιδράσει έτσι και για την Handelsblatt.