Γιάννης Τριήρης: Θα μείνει με τον «μουτζούρη» η ΕΕ;

Γιάννης Τριήρης: Θα μείνει με τον «μουτζούρη» η ΕΕ;
Παρασκευή, 09/05/2025 - 08:15

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσαν, χθες, σε πανηγυρικό κλίμα, μια εμπορική συμφωνία-τομή, όπως την αποκάλεσαν μεταξύ των δυο χωρών.

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη που συνάπτει ο Τραμπ, από την ημέρα που ανέλαβε Πρόεδρος των ΗΠΑ και ξεκίνησε τον σκληρό πόλεμο των δασμών εναντίον όλων των άλλων χωρών της υφηλίου, που θεωρεί ότι μέχρι τώρα αδικούσαν τη δική του χώρα. Επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα.

Όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων μηνών, οι ηγέτες των χωρών που δέχτηκαν την επίθεση των δασμών από τον Τραμπ, όπως φυσικά και η Βρετανία, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έδειχναν –στα λόγια τουλάχιστον- αποφασισμένες να αντιδράσουν με τον ίδιο τρόπο, με την επιβολή δασμών και από μέρους τους στα προϊόντα των ΗΠΑ, αλλά και να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν την επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Αλλά, αυτή η δήθεν «συμμαχία», χθες, έσπασε και ο Βρετανός πρωθυπουργός όχι μόνο υπέκυψε στις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έκανε και δηλώσεις-ύμνους για τον πρόεδρο των ΗΠΑ που μέχρι πριν αμφισβητούσε τις πολιτικές του.

Έκανε λόγο για «φανταστική, ιστορική ημέρα» και για «απίστευτη δουλειά» από την διαπραγματευτική ομάδα του Τραμπ, πλέκοντας διθυράμβους για τον Αμερικανό πρόεδρο και δείχνοντας έτσι ότι πλέον βρίσκεται στο πλευρό του και απέναντι στους άλλους Ευρωπαίους. Οι οποίοι την ίδια μέρα, χθες, μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδιναν στη δημοσιότητα καταλόγους αμερικανικών προϊόντων που θα επιβάλλουν υψηλούς δασμούς αν οι διαπραγματεύσεις τους με τον Τραμπ δεν καταλήξουν σε αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα.

Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα διακινούνται σενάρια για συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, προκειμένου με την παρέμβαση των Αμερικανών οι Ρώσοι να ξεκινήσουν εκ νέου ν προμηθεύουν με φυσικό αέριο την Ευρώπη, ενώ οι Ευρωπαίοι «ψάχνονται» για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση από τον Πούτιν. Τον τελευταίο χρόνο, οι ανάγκες της ΕΕ γι φυσικό αέριο καλύφθηκαν κατά 19% από τη Ρωσία, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να μηδενίσουν τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.

Το που θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ για τους δασμούς και τις εμπορικές σχέσεις είναι άγνωστο. Αυτό που φαίνεται να ξεκαθαρίζει είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δυτικούς συμμάχους, που σπεύδουν να τα βρουν με τον Τραμπ, όπως έπραξε χθες ο Βρετανός Κιρ Στάρμερ. Αλλά και στους κόλπους της ΕΕ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία να αποστασιοποιούνται σε ότι έχει να κάνει με την επιθετική πολιτική απέναντι στον Πούτιν που θέλουν οι ηγέτες της ΕΕ και να δείχνουν πρόθυμες να διατηρήσουν οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Θα μείνουν τελικά οι ταγοί της ΕΕ με τον «μουτζούρη» στο χέρι;