Όσο και αν επιχειρείται να εμφανιστεί μια εικόνα ανάκαμψης και επιτυχιών από μέρους της κυβέρνησης, που βασίζεται κυρίως στα υπερ-πλεονάσματα, η ουσία είναι πως το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι για να φτάσουν οι πολίτες να έχουν τα ίδια εισοδήματα με αυτά προ της κρίσης, θα χρειαστούν ακόμη και δέκα ολόκληρα χρόνια.
Όπως αναφέρει η έκθεση για να ανέλθει πάλι το κατά κεφαλήν εισόδημα στα 21.000 ευρώ ετησίως που ήταν το 2007 θα πρέπει να περιμένουμε ως το μακρινό 2035! Και μάλιστα τότε το κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων θα εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω του μέσου όρου των άλλων πολιτών της Ευρωζώνης.
Τι ωφελεί λοιπόν τους πολίτες αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε υπερ-πλεονάσματα, ενώ αυτοί θα συνεχίσουν να παλεύουν με τα καθημερινά έξοδα και την υπερφορολόγηση, αφού και με τη βούλα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής θα έχουμε ακόμη άλλα δέκα χρόνια σκληρής λιτότητας;
Μάλιστα, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ακόμη πιο αρνητικά για την κυβέρνηση -και φυσικά με αρνητικό αντίκτυπο για τους πολίτες- αφού το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, καθώς κατά μεγάλο μέρος αυτή οφείλεται στα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Και όταν αυτά στερέψουν τότε η ανάπτυξη θα μειωθεί σημαντικά.
Και η αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος περί ανάπτυξης και εμπιστοσύνης από τις αγορές στην ελληνική οικονομία επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ολοκληρώνεται με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι παρά τις αναβαθμίσεις, οι διεθνείς οίκοι διατηρούν αρκετές επιφυλάξεις για την ελληνική οικονομία.
Οι προτάσεις βέβαια του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής δεν απέχουν πολύ από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Προτείνει σημαντικές φοροελαφρύνσεις, με μειώσεις συντελεστών για τα μεσαία εισοδήματα και κυρίως αυτά μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ που σήμερα φορολογούνται με 22%, αλλά και αύξηση των εισοδημάτων (40.000 ευρώ και πάνω) επί των οποίων επιβάλλεται ο υψηλός φορολογικός συντελεστής 44%. Όπως και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για μισθωτούς και για ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτονόητα πράγματα που ήδη θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Η λογική του καθεστώτος που διακατέχει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, δεν συμβάλει στην υλοποίηση μέτρων που επιζητά η κοινωνία, αλλά στην εφαρμογή πολιτικών που η ίδια η κυβέρνηση θεωρεί με τα δικά της κριτήρια ότι εξυπηρετούν τους στόχους της που απέχουν από τη λαϊκή βούληση.