Γιάννης Τριήρης: Η μεγάλη αμφισβήτηση φέρνει δυσοίωνες μέρες για την ΕΕ

Γιάννης Τριήρης: Η μεγάλη αμφισβήτηση φέρνει δυσοίωνες μέρες για την ΕΕ
Τετάρτη, 07/05/2025 - 07:59

Η αλλαγή καγκελάριου στη Γερμανία και κυρίως ο τρόπος που έγινε, κάθε άλλο παρά αισιοδοξία φέρνει όχι μόνο στη θεωρούμενη ισχυρότερη χώρα της Ε.Ε., αλλά και σε ολόκληρη την Ένωση.

Ακόμη και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού CDU/CSU – SPD και όχι λίγοι, 18 τον αριθμό, αρνήθηκαν να ψηφίσουν τον Χριστιανοδημοκράτη Φρίντριχ Μερτς στη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο και χρειάστηκε δεύτερη ψηφοφορία για να εκλεγεί καγκελάριος.

Για τους Γερμανούς αυτή η εξέλιξη θεωρήθηκε μια άκρως ταπεινωτική ήττα για τον συντηρητικό Μερτς, και πράγματι είναι, αφού ήταν η πρώτη φορά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που υποψήφιος καγκελάριος δεν μπόρεσε να εκλεγεί στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Ο Μερτς ξεκινάει την θητεία του σαν καγκελάριος της υποτιθέμενης ισχυρότερης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό συνθήκες αμφισβήτησης και αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία, τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα στην ΕΕ, όπου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στα «χειρότερα» του και σε αποδρομή, συνθέτουν ένα γκρίζο ευρωπαϊκό σκηνικό.

Η Ευρώπη δεν έχει ηγεσία που θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής, με τον Ντόναλντ Τραμπ να την έχει επί της ουσίας αποκηρύξει ως σύμμαχο και τον Πούτιν να την αντιμετωπίζει ως εχθρό.

Ο Γαλλο-γερμανικός άξονας είναι πιο ευάλωτος από ποτέ με τους ηγέτες των δυο χωρών να βρίσκονται υπό αμφισβήτηση από τους ίδιους τους λαούς τους και στην περίπτωση του συντηρητικού Μερτς που τώρα μόλις ξεκινάει τη θητεία του και από βουλευτές τόσο του κόμματος του όσο και του κυβερνητικού συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

Η περίπτωση της Γερμανίας μάλιστα είναι πιο ανησυχητική, καθώς απειλείται η πολιτική σταθερότητα της χώρας εν μέσω οικονομικής δυσπραγίας και με ανοιχτό το μείζον ζήτημα της μετανάστευσης για τους γερμανούς πολίτες.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για συμπεράσματα, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια νέα πολιτική κρίση στη Γερμανία. Άλλωστε μόλις πριν τέσσερις μήνες η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Σολτς, ενώ ο Μερτς κέρδισε δύσκολα στις εκλογές και ήδη αμφισβητείται, με τον βασικό του πλέον αντίπαλο την ακροδεξιά AfD να έχει την προκλητική στήριξη του πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση στη Γαλλία με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν να διώκεται δικαστικά, αλλά να παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των Γάλλων.

Μα αυτή την αδύναμη ηγεσία η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιβιώσει εν μέσω ενός πρωτοφανούς εμπορικού πολέμου που διεξάγει και εναντίον της ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ενός πραγματικού πολέμου που διεξάγει στα σύνορα της ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις πιθανότητες να μην πληγωθεί σοβαρά τόσο από τους εξωτερικούς όσο και από τους εσωτερικούς «εχθρούς» να μην είναι με το μέρος της.