Γιάννης Τριήρης: Αυτή θα είναι η νέα γενιά «κόκκινων» δανειοληπτών

Γιάννης Τριήρης: Αυτή θα είναι η νέα γενιά «κόκκινων» δανειοληπτών
Τρίτη, 12/03/2024 - 06:54

Η πρώτη πράξη ενός νέου κοινωνικού προβλήματος που είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα ενσκήψει τα επόμενα χρόνια, γράφτηκε στη Βουλή των Ελλήνων, τα μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο, με την «υπογραφή» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια –δηλαδή για να μην κοροϊδευόμαστε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί ό,τι μη κρατικό με την ευρεία έννοια είναι ιδιωτικό- θα αποδειχθεί μια εξελισσόμενη μάστιγα για τους νέους της χώρας μας, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θα δουν το τυράκι και όχι τη φάκα, θέλοντας να εκπληρώσουν τα όνειρα τους για σπουδές.

Πέραν όλων των άλλων ζητημάτων που αναδείχθηκαν κατά την συζήτηση εκτός και εντός Βουλής του συγκεκριμένου –κατά πολλούς αντισυνταγματικού- νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστήμιων στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ακόμη μείζον ζήτημα.

Και αυτό δεν είναι άλλο από τα δίδακτρα που θα κληθούν να πληρώσουν οι φοιτητές για να φοιτήσουν σ’ αυτά τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και όχι μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά όπως παραπλανητικά θέλει να τα αποκαλεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Στις χώρες που σήμερα λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια –και η αλήθεια είναι ότι είναι πολλές- οι φοιτητές μη έχοντας άλλη διέξοδο, εκτός από αυτούς των εύπορων οικογενειών, συνήθως καταφεύγουν στην λήψη των περιβόητων φοιτητικών δανείων, που είναι γνωστό πως τελικά η αποπληρωμή τους αποτελεί τεράστιο πρόβλημα.

Γιατί τα δάνεια συνήθως είναι υψηλά, καθώς δίδονται όχι μόνο για να καλύψουν οι φοιτητές το ύψος των διδάκτρων, αλλά και για την αγορά βιβλίων και συγγραμμάτων και πολλών άλλων νέων οικονομικών αναγκών που δημιουργεί η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως βέβαια και για τα έξοδα διαβίωσης τους.

Η κατάργηση λοιπόν της δωρεάν δημόσιας Παιδείας, είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια, θα δημιουργήσει μια νέα γενιά οφειλετών, χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει –το αντίθετο μάλιστα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών αμοιβών στη χώρα μας αλλά και της ανεργίας- ότι αυτοί θα μετατραπούν σε «κόκκινους» οφειλέτες,.

Το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των σπουδών οι νέοι Έλληνες που θα φοιτήσουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεκινήσουν τη ζωή τους με πολλά χρέη, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει ή δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και μιλάμε για μεγάλα φοιτητικά χρέη καθώς αν λάβουμε υπόψη μας τα δίδακτρα άλλων χωρών και κυρίως των αγγλοσαξονικών μπορούν να φθάσουν ανάλογα με τις σπουδές ακόμη και στις 100.000 ευρώ.

Το πρόβλημα αυτό, πάντως, ήδη απασχολεί πολλές χώρες και τις κυβερνήσεις τους, με την κυβέρνηση των ΗΠΑ πριν δυο χρόνια να αποφασίζει το «κούρεμα» φοιτητικών δανείων που δεν μπορούσαν οι δανειολήπτες τους να εξυπηρετήσουν και βρίσκονταν σε δυσμενή θέση.

Στην Ευρώπη, ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι νέοι που κατέφυγαν σε φοιτητικό δάνειο για να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία όμως ακόμη δεν έχει λάβει αποφάσεις για το πως θα λύσει το ζήτημα των νέων που ξεκινούν την επαγγελματική ζωή τους υπερχρεωμένοι.

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, σύντομα το πρόβλημα θα γίνει και δικό μας. Και στην Ελλάδα είναι γνωστός ο τρόπος που λειτουργούν οι τράπεζες και το πως αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες τους.