Γιάννης Τριήρης: Ποιος θα … πληρώσει τον Ζελένσκι

Γιάννης Τριήρης: Ποιος θα … πληρώσει τον Ζελένσκι
Δευτέρα, 07/11/2022 - 07:11

Είναι προφανές ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι κυβερνώντες μάλλον έχουν αντιληφθεί ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανία έχει κουράσει τους λαούς τους, καθώς τα «απόνερα» του έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική κρίση, με τεράστιες αυξήσεις σχεδόν σε όλα τα προϊόντα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Η Washington Post, μάλιστα, σε τελευταίο της δημοσίευμα αποκάλυψε ότι Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προτρέψει κατ΄ ιδίαν τον Ζελένσκι να δείξει πρόθυμος για μια συνομιλία με τον Πούτιν. Όχι γιατί υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά για να δείξει ο Ζελένσκι ότι δεν είναι αδιάλλακτος.

Και γιατί πρέπει να αλλάξει η εικόνα του Ουκρανού Προέδρου;

Ακριβώς γιατί πολλές χώρες στον πλανήτη θέλουν με οποιοδήποτε τίμημα να σταματήσει ο πόλεμος, καθώς οι οικονομίες τους απειλούνται με ύφεση και οι λαοί τους πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα, τα τρόφιμα και σχεδόν κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν. Και αντιδρούν.

Και όταν οι πολίτες-ψηφοφόροι αντιδρούν για το κατά κοινή ομολογία μείζον ζήτημα της οικονομικής τους επιβίωσης τότε οι κυβερνήσεις αρχίζουν να … τρομάζουν. Και προφανώς εκτιμούν ότι ακόμη και οι αιτιολογίες περί πολέμου, δεν θα μπορούν για πολύ να συγκρατήσουν την οργή των πολιτών τους στους δρόμους και στις κάλπες.

Πρώτοι οι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές το επισημαίνουν, με αφορμή τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Η η ακρίβεια είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, που κινδυνεύει να χάσει Βουλή και Γερουσία και τα δύο αυτά σώματα του Κογκρέσου να περάσουν στους Ρεπουμπλικάνους, λόγω της οικονομίας.

Και είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί πολίτες μετά από πολλές δεκαετίες βλέπουν τον πληθωρισμό να καλπάζει και να κινείται σταθερά πάνω από το 8% και το κόστος ζωής για τους Αμερικανούς να πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών.

Και αν αυτά συμβαίνουν στις πλούσιες ΗΠΑ, φανταστείτε τι συμβαίνει στις φτωχότερες χώρες, όπου οι επιπτώσεις του πολέμου ως προς το κόστος των τροφίμων και των καυσίμων είναι περισσότερο αισθητές.

Σε κάθε περίπτωση για τον τερματισμό ενός πολέμου πρωτίστως απαιτούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων. Και ορθώς αυτό επισημαίνεται στον Ζελένσκι από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Πούτιν πρέπει να εξαναγκαστεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και ο Ζελένσκι δεν είναι φρόνιμο να του δίνει άλλοθι αρνούμενος να συνομιλήσει μαζί του.