Μελέτη για την επίδραση της σκιάς των ανεμογεννητριών στα ηλιακά πάνελ σε έργα συνδυασμένης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Μελέτη για την επίδραση της σκιάς των ανεμογεννητριών στα ηλιακά πάνελ σε έργα συνδυασμένης παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας
Πέμπτη, 11/02/2021 - 12:35

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, η κοινοπραξία θα συντάξει συστάσεις για την εφαρμογή ηλεκτρονικών συσκευών και για το σχεδιασμό και τη λειτουργία συνδυασμένων ηλιακών και αιολικών πάρκων.

Ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης και ο περιορισμός των τάσεων και των αστοχιών των ηλεκτρικών εξαρτημάτων.

Το ερευνητικό έργο θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022.

Ο ερευνητής της TNO, Nico Dekker, δήλωσε:

«Ιδανικά, οι ανεμογεννήτριες πρέπει να βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου και τα ηλιακά πάνελ στη νότια πλευρά. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό, με αποτέλεσμα η σκιά από τις ανεμογεννήτριες να καλύπτει τα ηλιακά πάνελ».

«Διακρίνουμε, αφενός, τη σκιά που κινείται αργά και προκαλείται από τον πυλώνα της ανεμογεννήτριας και, αφετέρου, τη δυναμική, ταχέως κινούμενη σκιά που προκαλείται από τα πτερύγια. Η αργά κινούμενη σκιά μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα στο σχεδιασμό. Ωστόσο, σχετικά λίγα είναι γνωστά σχετικά με τη δυναμική και ταχέως κινούμενη σκιά από τα πτερύγια, γι 'αυτό και θα την ερευνήσουμε. Μια προηγούμενη μελέτη της TNO, στην οποία η δυναμική σκίαση ερευνήθηκε σε μικρή κλίμακα, έδειξε ότι μια δυναμική σκιά μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια ενέργειας από μια εξίσου μεγάλη, αλλά κινούμενη αργά σκιά. Η εφαρμογή των σωστών ηλεκτρονικών ισχύος μπορεί να μειώσει αυτό το φαινόμενο και συνεπώς να περιορίσει το επιπλέον φορτίο στην εγκατάσταση».

Αναφέρεται ότι για να προσδιορίσει η TNO την επίδραση της σκιάς, θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς μετρήσεις υψηλής συχνότητας σε λειτουργικά ηλιακά πάρκα της Solarfields και της Vattenfall.