Orsted: Κοινοπραξία με την PGE για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία

Orsted: Κοινοπραξία με την PGE για έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Πολωνία
Πέμπτη, 11/02/2021 - 13:26

Η Orsted και ο πάροχος ενέργειας της Πολωνίας PGE υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης 50/50 για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία δύο υπεράκτιων αιολικών έργων στη Βαλτική Θάλασσα, συνολικής ισχύος έως 2,5GW.

Η Orsted θα αποκτήσει μετοχές οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου των δύο υπεράκτιων αιολικών έργων της PGE, Baltica 3 και Baltica 2.

Αναφερεται ότι το Baltica 3 έχει ισχύ περίπου 1 GW και το Baltica 2 έχει ισχύ περίπου 1,5 GW.

Η τιμή εγγραφής για τις μετοχές που εκδόθηκαν πρόσφατα για τα Baltica 2 και 3 θα ανέλθει συνολικά στα 657 εκατομμύρια PLN (146,51 εκατομμύρια ευρώ).

Και τα δύο έργα είναι επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν στον κύκλο δημοπρασίας υπεράτια αιολικής ενέργειας της Πολωνίας το 2021, όπου αναμένεται να απονεμηθούν συνολικά 5,9 GW.

Το Baltica 3 βρίσκεται σε πιο προχωρήμένο σημείο ανάπτυξης σε σχέση με τα δύο έργα και θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

Με την επιφύλαξη έγκρισης από την κανονιστική αρχή, η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο εμπορικός διευθυντής της Orsted και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Martin Neubert, δήλωσε:

«Η Πολωνία αναδύεται ως ο πρώτος δρομέας στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Βαλτική Θάλασσα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που μπαίνουμε στην πολωνική αγορά με αυτήν την κοινή επιχείρηση με την PGE. Αυτή η συναλλαγή συγκεντρώνει το απαράμιλλο ιστορικό της Orsted στην ανάπτυξη και κατασκευή μεγάλων υπεράκτιων αιολικών πάρκων με την εκτενή γνώση και εμπειρία της PGE στην πολωνική αγορά ενέργειας και το κανονιστικό της πλαίσιο. Η νέα κοινοπραξία μας είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει τα φιλόδοξα σχέδια της πολωνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας»

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της PGE Wojciech Dąbrowski πρόσθεσε:

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πολωνική οικονομία και τους Πολωνούς επιχειρηματίες. "Εκτιμάται ότι περισσότερες από 100 εγχώριες οντότητες μπορούν να συμμετάσχουν επιτυχώς στην προετοιμασία, κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στο πολωνικό τμήμα της Βαλτικής Θάλασσας. Το πολωνικό Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος εκτιμά ότι η δυνητική υπεράκτια ενεργειακή ικανότητα στη Βαλτική Θάλασσα θα φτάσει τα 11 GW έως το 2040 και εκτιμά ότι η συνολική αξία των επενδύσεων θα ανέλθει στα 160 δις PLN (35,68 δισ. Ευρώ)».

«Το δυναμικό της Βαλτικής Θάλασσας για προσέλκυση υπεράκτιων επενδύσεων είναι τεράστιο και γι 'αυτό βασίζουμε στην αξιοποίηση της αμοιβαίας εμπειρίας και της από κοινού προετοιμασίας για τη φάση λειτουργίας και των δύο έργων, ειδικά λόγω φιλόδοξων σχεδίων της PGE για την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Στόχος μας είναι η εγκατάσταση τουλάχιστον 6,5 GW υπεράκτιας ισχύος έως το 2040».