Συνεργασία Orsted και BP για έργο πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία

Συνεργασία Orsted και BP για έργο πράσινου υδρογόνου στη Γερμανία
Τρίτη, 10/11/2020 - 14:13

Η Orsted και η BP ήρθαν σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη ενός έργου ανανεώσιμου υδρογόνου ισχύος 50 MW στο διυλιστήριο Lingen της BP στο Emsland, της βορειοδυτικής Γερμανίας.

Ο ηλεκτρολύτης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, πρόκειται να τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Orsted.

Πιο συγκεκριμένα, θα παράγει έως και έναν τόνο ανανεώσιμου υδρογόνου ανά ώρα ή σχεδόν 9000 τόνους ετησίως, μια ικανή ποσότητα για να αντικαταστήσει περίπου το 20% της τρέχουσας κατανάλωσης υδρογόνου του διυλιστηρίου, με βάση τα ορυκτά.

Επιπλέον, το έργο προορίζεται να στηρίξει μια πιο μακροπρόθεσμη φιλοδοξία για την κατασκευή περισσότερων από 500 MW ανανεώσιμης ισχύος υδρογόνου στο Lingen, με σκοπό την παραγωγή αρκετού υδρογόνου ικανού να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του διυλιστηρίου σε υδρογόνο και να παρέχει την πρώτη ύλη για μελλοντική παραγωγή συνθετικών καυσίμων.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orsted Martin Neubert δήλωσε:

«Οι βαριές βιομηχανίες όπως τα διυλιστήρια χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες υδρογόνου στις διαδικασίες παραγωγής. Θα συνεχίσουν να χρειάζονται υδρογόνο, όμως η αντικατάσταση του υδρογόνου με βάση τα ορυκτά, με υδρογόνο που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να βοηθήσει αυτές τις βιομηχανίες να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμά τους σε CO2».

«Αλλά πρώτα, το ανανεώσιμο υδρογόνο θα πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το κόστος σε σχέση με το υδρογόνο με βάση τα ορυκτά και για αυτό χρειαζόμαστε έργα όπως αυτό του διυλιστηρίου Lingen με την BP, το οποίο θα παρουσιάσει την τεχνολογία ηλεκτρολυτών σε μεγάλη κλίμακα καθώς και την πραγματική εφαρμογή του υδρογόνου με βάση την υπεράκτια αιολική ενέργεια».

Εκτός από την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, το έργο επικεντρώνεται επίσης στη μεγιστοποίηση της απόδοσης του συστήματος του ηλεκτρολύτη και επιτρέπει την ευέλικτη λειτουργία και την πλήρη ενσωμάτωσή του στο διυλιστήριο, ανέφερε η Orsted.

Επίσης, το πεδίο των τεχνικών και εμπορικών μελετών θα περιλαμβάνει αξιολογήσεις για βιώσιμες χρήσεις των κύριων υποπροϊόντων της ηλεκτρόλυσης, κυρίως του οξυγόνου και της θερμότητας.

Σημειώνεται ότι οι εταίροι έχουν υποβάλει από κοινού αίτηση χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, για το έργο που με ονομασία Lingen Green Hydrogen.

Με στοιχεία από: renews.biz