Χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σήκωσε τους τόνους της αντιπαράθεσης για μίλησε για «Βατερλό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη συζήτηση που έχει ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπει η Τουρκία στους σχεδιασμούς της νέας δομής της αμυντικής αναμόρφωσης της Ευρώπης.
Το βέβαιο είναι πως η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τη χώρα μας και επίσης ένα άκρως αναξιόπιστο «σύμμαχο» της Ευρώπης μέσα στο ΝΑΤΟ.
Ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν, που εξακολουθεί να μιλά για γαλάζιες πατρίδες, να θεωρεί δικά του εδάφη τα κατεχόμενα της Κύπρου και να θέλει επέκταση των χερσαίων συνόρων της Τουρκίας, όπως και η «ερμαφρόδιτη» στάση που τηρεί κυρίως στην αντιπαράθεση της Ευρώπης με τη Ρωσία, δεν θα έπρεπε να περνούν απαρατήρητα από τους ευρωπαίους ηγέτες και σε αυτό θα πρέπει αναμφίβολα να παίξει ρόλο και η ελληνική κυβέρνηση.
Πρέπει να πιέσει τους ευρωπαίους ηγέτες που βλέπουν τον Ερντογάν σαν έναν εν δυνάμει αναβαθμισμένο σύμμαχο και εταίρο ότι σφάλουν οικτρά και αν μη τι άλλο να τον κρατήσουν έξω από κάθε σχεδιασμό για συμμετοχή της Τουρκίας στη σχεδιαζόμενη κοινή ευρωπαϊκή άμυνα .
Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αποτελούσε μόνο μια μεγάλη νίκη του Ερντογάν, αλλά κυρίως μια ντροπιαστική ήττα της Ευρώπης που θα έβαζε ένα «Δούρειο Ίππο» μέσα στα εδάφη της, προσφέροντας του μάλιστα τη δυνατότητα να εξοπλιστεί –και μιας και μιλάμε για την Τουρκία στην ουσία επιθετικά και όχι αμυντικά- και να κάνει χρήση των όπλων όχι μέσα στο ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο, αλλά για την επίτευξη των αναθεωρητικών της σχεδίων που ήταν και εξακολουθούν να παραμένουν η κεντρική πολιτική επιλογή της τουρκικής ηγεσίας.
Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς των γεωπολιτικών ανατροπών, και με τους εχθρούς της πληθαίνουν ή έστω τους συμμάχους της να μειώνονται, ότι πλέον έχει ωριμάσει και μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των 450 εκατομμυρίων πολιτών της για την αμυντική της αναβάθμιση χωρίς να προσφεύγει για βοήθεια σε τρίτες χώρες και μάλιστα όταν αυτές έχουν δώσει δείγμα γραφής για την αναξιοπιστία τους, όπως η Τουρκία.
Η Ευρώπη που ορθά έχει βάλει χρόνια τώρα στον πάγο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεν θα πρέπει τώρα να πέσει στην παγίδα να της ανοίξει διάπλατα τις πύλες με μια συμμετοχή της στον πιο ευαίσθητο τομέα αυτόν της άμυνας και της ασφάλειας.
Και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πρωτοστατήσει σ΄ αυτή την ευρωπαϊκή «ενδοσκόπηση» και να αφήσει κατά μέρος την αντιπαράθεση της με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν είναι αυτά ο εχθρός.