ΑΠΕ: Σημαντική ανάπτυξη του τομέα παρά την πανδημία

ΑΠΕ: Σημαντική ανάπτυξη του τομέα παρά την πανδημία
Τρίτη, 10/11/2020 - 13:18

Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να έχει πλήξει την παγκόσμια αγορά ενέργειας, όμως η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζεται δυναμικά, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Τρίτη.

Μάλιστα, τα αιολικά και ηλιακά πρόκειται να γίνουν η κορυφαία πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε λίγα χρόνια, περνώντας πρώτα από το φυσικό αέριο και μετά από τον άνθρακα, μεταδίδει το AFP.

«Το 2025, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καταστούν η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως, βάζοντας τέλος στις πέντε δεκαετίες του άνθρακα ως κορυφαίου παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Fatih Birol.

«Μέχρι τότε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να παρέχουν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας - και η συνολική ισχύς τους θα είναι διπλάσια από το μέγεθος της συνολικής ισχύος της Κίνας σήμερα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η ετήσια έκθεση του IEA για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναφέρει ότι η παραγωγή νέας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ισχύος βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα ρεκόρ περίπου 200 GW φέτος, παρά τις διαταραχές που προκλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα αυξηθεί κατά 7% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 παρά την ετήσια πτώση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας κατά 5%, τη μεγαλύτερη μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα αγγίξει ένα ακόμη ρεκόρ το 2021.

Ο αυξανόμενος ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται εν μέρει στο έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι ΙΕΑ υπογράμμισε ότι οι μετοχές σε κατασκευαστές ΑΠΕ και σε προγραμματιστές έργων έχουν υπερβεί το σύνολο του ενεργειακού τομέα και την πλειονότητα των σημαντικότερων χρηματιστηριακών δεικτών.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν και οι επιδοτήσεις και ο ΙΕΑ αναφέρει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής, καθώς η λήξη των κινήτρων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση το 2022.

Ο Birol δήλωσε:

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ανθεκτικές στην κρίση του κορωνοϊού αλλά όχι στις αβεβαιότητες της πολιτικής».

Παρόλα αυτά, εάν διατηρηθούν τα κίνητρα, ο IEA αναμένει αύξηση στα φωτοβολταϊκά, αλλά και στην αιολική ενέργεια η οποία μάλιστα θα μπορούσε να επιταχυνθεί κατά 25% το 2022.

«Οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα ζητήματα για να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάκαμψη και να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας», πρόσθεσε ο Birol.

Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές πέραν του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας πάσχουν από τον αντίκτυπο της πανδημίας κορωνοϊού, σύμφωνα με τον IEA.

Τα βιοκαύσιμα έχουν πληγεί από τους περιορισμούς στις μεταφορές και τη βιομηχανική δραστηριότητα, καθώς οι χώρες έχουν θέσει περιορισμούς για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πηγή: AFP