Εκθεση Κομισιόν: Ρεκόρ στις αρνητικές τιμές λόγω ΑΠΕ στην ευρωπαϊκή αγορά στο β΄ τρίμηνο

Εκθεση Κομισιόν: Ρεκόρ στις αρνητικές τιμές λόγω ΑΠΕ στην ευρωπαϊκή αγορά στο β΄ τρίμηνο
Παρασκευή, 08/12/2023 - 06:13

Εκτοξεύτηκαν οι ώρες με αρνητικές τιμές στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 λόγω της μεγάλης διείσδυσης των ΑΠΕ και της μειωμένης ζήτησης.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ανακοινώθηκε χθες η αγορά του δεύτερου τριμήνου έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τόσο την τεράστια αύξηση των ωρών με αρνητικές τιμές στις χονδρικές αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης αλλά και την πτώση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 για 1.441 ώρες οι τιμές ήταν κάτω από το μηδέν σε πολλά χρηματιστήρια της Ευρώπης σημειώνοντας αύξηση, της τάξης του 850% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα έντονο τον Μάιο, λόγω της υψηλής ηλιακής και αιολικής παραγωγής και της χαμηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανοδική τροχιά η συμμετοχή ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής

Παράλληλα το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ συνέχισε να διαγράφει ανοδική τροχιά φθάνοντας στο 46% το δεύτερο τρίμηνο του 2023 (από 41% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους), ενώ το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας με καύση ορυκτών καυσίμων μειώθηκε στο 30% (από 33% το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους).

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023 μειώθηκε (-6%) σε σύγκριση με το προηγούμενο επίπεδα του έτους. Οι λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακούς πελάτες στις πρωτεύουσες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 4% το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022. Επιπλέον, οι τιμές λιανικής το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν 8% χαμηλότερες από το πρώτο τρίμηνο 2023.

Σε ότι αφορά τις τιμές σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Δείκτης Τιμών χονδρικής διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 89 ευρώ/MWh, κατά 53% χαμηλότερος σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη παρουσίασαν μείωση των τιμών στις χονδρικές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας με διακυμάνσεις από -63% έως -23%. Η μεγαλύτερη ετήσια πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καταγράφεται στη Φινλανδία (-63%), στη Γαλλία (-59%) και στην Ισπανία (-56%).

Η Ελλάδα η οποία συγκρίνεται με τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη τιμή χονδρικής σε σχέση με τη Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία και Ουγγαρία μέχρι τις 4 Ιουνίου, οπότε και η τιμή αρχίζει να αποκλιμακώνεται.

Τρίτη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο συνεχίστηκε η πτώση των τιμών σε όλη την Ευρώπη.

Στις τιμές αερίου για τα νοικοκυριά η Ελλάδα κατέγραψε τη τρίτη μεγαλύτερη πτώση, κατά 30% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 39% σε ετήσια βάση.

Συνολικά στην Ευρώπη, η μέση μηνιαία λιανική τιμή φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές μειώθηκε στα 11,08 λεπτά του ευρώ/kWh τον Ιούνιο από 11,78 ευρώ/kWh τον Μάιο και 11,47 ευρώ/kWh τον Απρίλιο του 2023. Η μέση τριμηνιαία λιανική τιμή του φυσικού αερίου των 11,44 λεπτών του ευρώ/kWh παραμένει πάντως υψηλότερη κατά 64% από το 2ο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από την προ κρίσης περίοδο. Ωστόσο έχει μειωθεί κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 10% από το 2ο τρίμηνο 2022.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για το φυσικό αέριο, το 2ο τρίμηνο 2023 η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 42% σε τριμηνιαία βάση (κυρίως λόγω της έναρξης της θερινής περιόδου, οπότε εκλείπει η ζήτηση για θέρμανση) και κατά 8% σε ετήσια βάση. Η ζήτηση μειώθηκε στα 65 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και παρέμεινε κάτω από το εύρος κατανάλωσης πενταετίας 2017-2021.