Αιολικά πάρκα: Οι χώρες που πέτυχαν τις περισσότερες εγκαταστάσεις

Αιολικά πάρκα: Οι χώρες που πέτυχαν τις περισσότερες εγκαταστάσεις
Σάββατο, 02/09/2023 - 08:31

Το 2022 η τρίτη καλύτερη χρονιά σε νέες προσθήκες αιολικών - 78 GW προστέθηκαν παγκοσμίως.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, 77,6 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας συνδέθηκαν με δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας το 2022, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύ σε 906 GW1, αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με έρευνα του Παγκοσμίου Συμβούλιου Αιολικής Ενέργειας.

Η Κίνα κατείχε τα πρωτεία σε νέες εγκαταστάσεις το 2022. Ακολουθούσαν, ΗΠΑ, Βραζιλία, Γερμανία, Σουηδία. Συνολικά, αποτελούσαν το 71% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων πέρυσι, 3,7% χαμηλότερα από το 2021. Αυτό οφειλόταν κυρίως στις δύο μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, την Κίνα και των ΗΠΑ, οι οποίες έχασαν ένα μερίδιο αγοράς 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Συνολικά, 60 GW χερσαίας αιολικής ισχύος αναμένεται να προστεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια στη Βόρεια Αμερική, εκ των οποίων το 92% θα κατασκευαστεί στις ΗΠΑ και το υπόλοιπο στον Καναδά. Από την άλλη στην Ευρώπη υπάρχει εκτίμηση για αύξηση των εγκαταστάσεων το 2024.

Συνολικά, αναμένεται να προστεθούν 17 GW νέας ισχύος την επόμενη πενταετία (2023–2027), εκ των οποίων 5,3 GW θα προέρχονται από τη Νότια Αφρική, 3,6 GW από την Αίγυπτο, 2,4 GW από τη Σαουδική Αραβία και 2,2 GW από το Μαρόκο.

Σε σύγκριση με τις παγκόσμιες προοπτικές για το 2030 που δημοσιεύθηκαν μαζί με την Έκθεση του περασμένου έτους, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για τη συνολική προσθήκη αιολικής ισχύος για την περίοδο 2023–2030 κατά 143 GW (13% ετησίως). Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτήν την αναβάθμιση περιλαμβάνουν: την ενεργειακή μετάβαση στην Ευρώπη, την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας η Κίνα κυριαρχεί σε παγκόσμιο επίπεδο συναρμολόγησης ανεμογεννητριών στην ξηρά με 82 GW προσδιορισμένης ετήσιας ισχύος. Με 21,6 GW ετήσιας χωρητικότητας συναρμολόγησης ετησίως, η Ευρώπη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βάση παραγωγής στον κόσμο, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (13,6 GW), την Ινδία (11,5 GW). Εκτιμάται ότι Κίνα και Ινδία θα καλύψουν την εσωτερική ζήτηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος, σε ένα συνηθισμένο σενάριο, θα συνεχίσει να βασίζεται σε εισαγόμενες ανεμογεννήτριες για να αντιμετωπίσει την αναμενόμενη ανάπτυξη. Η Κίνα είναι το νούμερο ένα κέντρο παραγωγής υπεράκτιων στροβίλων στον κόσμο με ετήσια δυναμικότητα συναρμολόγησης έως 16 GW.