Enel: Energy on the Go: Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά στον κόσμο της πράσινης ενέργειας

Enel: Energy on the Go: Εκπαιδεύουμε τη νέα γενιά στον κόσμο της πράσινης ενέργειας
Παρασκευή, 03/03/2023 - 08:41

Υλοποιούμε από το 2014 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Energy On The Go», με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων σχετικά με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της κυκλικής οικονομίας, της καινοτομίας και της αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τοκαινοτόμο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα «Εnergy on the Go»επικεντρώνεται στην ανάδειξη του ρόλου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο παρόν και το μέλλον, δίνοντας έμφαση σε θέματα όπως η σημασία της βιωσιμότητας, ο άνεμος και ο ήλιος ως πρωταρχική πηγή παραγωγής ενέργειας, οι διαφορές μεταξύ ανανεώσιμων και συμβατικών πηγών, και η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή. Οι μαθητές γνωρίζουν με τρόπο βιωματικό και ψυχαγωγικό τις σύγχρονες τεχνολογίες που βοηθούν στην αξιοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, αλλά και τις λύσεις που συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας.

Δίπλα στη νέα γενιά

Το πρόγραμμα λαμβάνει σταθερά από το 2014 τηνέγκριση τουΥπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ το έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2,500 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Υλοποιείται από εκπαιδευμένους εργαζομένους μας, ενώ έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν ταυτόχρονα από 25 έως 100 μαθητές, είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές, ηλικίας από 7 έως και 17 ετών, έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την κυκλική οικονομία, μέσα από δύο διακριτές εκπαιδευτικές ενότητες.

  • Στη θεωρητική ενότητα, παρουσιάζουμε στους συμμετέχοντες τις ΑΠΕ, τον τρόπο λειτουργίας τους, τις μορφές ενέργειας και το πώς αυτές μετατρέπονται σε ηλεκτρισμό. Μέσα από σχέδια, φωτογραφίες, και εύκολα παραδείγματα για την κατανόηση των εννοιών, παρακινούμε τους μαθητές να εκφράσουν τις απορίες τους, να συμμετέχουν στην ανάλυση περιβαλλοντικών όρων και να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες.
  • Η βιωματική ενότητα αποτελείται από παιχνίδια τα οποία είναι σχεδιασμένα κατάλληλα ώστε να προάγουν τη γνώση, την ευγενή άμιλλα και το ομαδικό πνεύμα. Μέσα από τη συμμετοχή στα παιχνίδια οι μαθητές μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο της ομάδας, να ενώνουν τις ατομικές ικανότητές τους για να βρίσκουν λύσεις, αλλά και να σέβονται αυτόν που κερδίζει.

Η βιωσιμότητα στο κέντρο της δραστηριότητας μας

Η βιωσιμότητα, η καινοτομία, η κυκλική οικονομία και η ανάγκη διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής είναι ζητήματα που αφενός βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας, αφετέρου επηρεάζουν πλέον σημαντικά την καθημερινότητά μας, και ιδιαίτερα το μέλλον των παιδιών. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διευρύνει επί της ουσίας την «ύλη» των μαθητών καθώς τους γνωρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις συνδέει με τα φυσικά φαινόμενα, τους εισάγει στον κόσμο της ανανεώσιμης ενέργειας, τους βοηθάει να κατανοήσουν πολύπλοκες έννοιες, ενώ ταυτόχρονα τους κάνει ευαίσθητους περιβαλλοντικά πολίτες.

Με αυτό τον τρόπο λειτουργoύμε συμπληρωματικά ως προς το σχολείο στην εκπαίδευση των μαθητών, τροφοδοτώντας τα παιδιά με σύγχρονη γνώση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής. Όλοι μαζί αποδεικνύουμε καθημερινά τη δέσμευσή μας σε ένα πιο «πράσινο» πλανήτη για τις επόμενες γενιές, έχοντας ως προτεραιότητα μας να διασφαλίσουμε μέσα από τα έργα και τις πρωτοβουλίες μας ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον.

Οι πρωτοβουλίες μας για τη Δημιουργία Αμοιβαίας Αξίας εναρμονίζονται πλήρως με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Το πρόγραμμα “Energy on the Go” εντάσσεται στον Στόχο 4: Ποιοτική Εκπαίδευση.