Μυτιληναίος: Δυναμικοί οι περιορισμοί έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Αποθήκευσης Ηλεκτρισμού

Μυτιληναίος: Δυναμικοί οι περιορισμοί έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ και Αποθήκευσης Ηλεκτρισμού
Πέμπτη, 09/02/2023 - 06:41

Η εταιρεία ζητεί να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες βάσει των οποίων προχώρησαν οι διαχειριστές στις εισηγήσεις τους.

Κεφαλαιώδους σημασίας για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του νέου ΕΣΕΚ για τη διείσδυση των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας χαρακτηρίζει η Μυτιληναίος τους περιορισμούς έγχυσης που θα επιβληθούν και οι οποίοι, θεωρεί καταρχήν ότι θα πρέπει να είναι δυναμικοί και όχι στατικοί.

Στην κατεύθυνση αυτή και στο πλαίσιο της διαβουλεύσης, που διενήργησε η ΡΑΕ επί των εισηγήσεων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ για τους περιορισμούς έγχυσης των σταθμών ΑΠΕ, Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και τους σταθμούς αποθήκευσης συστήνει εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που εφαρμόζονται διεθνώς.

Κάνει λόγο για ξεκάθαρα πλεονεκτήματα των δυναμικών περιορισμών που επιβάλλονται σε πραγματικό χρόνο και σε τοπικό επίπεδο. Σημειώνει ότι η βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών του Συστήματος και του Δικτύου για την μέγιστη απορρόφηση ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ θα επιτευχθεί με την μέγιστη χρήση δυναμικών περιορισμών έναντι των στατικών περιορισμών. «Θεωρούμε ότι προσπάθειες των Διαχειριστών πρέπει να ενταθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε οι σύντομα υιοθετηθέντες στόχοι από το νέο ΕΣΕΚ να καταστούν εφικτοί» τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή προς τον πρόεδρο της Αρχής, Αθανάσιο Δαγούμα.

Η εταιρεία ζητεί επίσης να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες βάσει των οποίων προχώρησαν οι διαχειριστές στις εισηγήσεις τους, ενώ αναφορικά με τους περιορισμούς έγχυσης επί των σταθμών ΑΠΕ σημειώνει τα εξής:

• Εκτιμάται ότι έχει υποτιμηθεί η τεχνική δυνατότητα των Φο.Σ.Ε. ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ ναμειώνουν την παραγωγή των μονάδων που εκπροσωπούν στις αγορές. Με την εμφάνισηαρνητικών τιμών οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν έχουν κανένα οικονομικό κίνητρο να παράγουν ωςεκ τούτου οι Φο.Σ.Ε. που τους εκπροσωπούν θα μπορούσαν να δώσουν τα σχετικά σήματαγια μηδενισμό της παραγωγής, ακριβώς δηλαδή όπως είναι ρυθμισμένες οι αγορές της Κεντρικής Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία).

• Αν για λόγους ευστάθειας του Συστήματος προκρίνεται η ανάγκη ενός στατικού περιορισμού,προτείνεται οι όποιοι στατικοί περιορισμοί να είναι σε μηνιαία βάση και να ανακοινώνονται15 ημέρες πριν την έναρξη του σχετικής περιόδου. Έτσι δεν υφίσταται κάποιοςπροφανής λόγος γιατί θα πρέπει τους Χειμερινούς ή και τους Θερινούς μήνες να είναι οιπεριορισμοί ίδιοι κατά ποσοστό με τους μήνες της Άνοιξης ή του Φθινοπώρου κατά τους οποίους, αντικειμενικά, η υψηλή διείσδυση ΑΠΕ στρεσάρει περισσότερο την ευστάθεια τουσυστήματος. Ιδανικά και μετά από την εφαρμογή ειδικών τεχνικών εργαλείων, οι στατικοίπεριορισμοί έγχυσης σε έργα ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις καιρικέςσυνθήκες που ισχύουν κάθε μέρα.

• Θα πρέπει να θεσπιστεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας εφαρμογής των περιορισμών, έωςότου οι Διαχειριστές αναπτύξουν τα κατάλληλα τεχνικά εργαλεία για την ελαχιστοποίηση ήεξάλειψη των περικοπών.

• Είναι αναγκαία η θέσπιση μηχανισμού για την αποζημίωση των παραγωγών ΑΠΕ στην περίπτωση που από την επιβολή περιορισμών, προκύπτει υπέρβαση των μέγιστων ποσοστών 5% + 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.

• Στα έργα που θα επιβληθούν περιορισμοί, θα πρέπει το ΥΠΕΝ να δώσει οικονομικά κίνητραώστε σε αυτά να εγκατασταθούν διατάξεις αποθήκευσης, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτεάλλης διάταξης που ισχύει σήμερα.

Σχετικά με τις εισηγήσεις των Διαχειριστών για τους περιορισμούς έγχυσης σε σταθμούςαποθήκευσης, η Μυτιληναίος κάνει τις εξής παρατηρήσεις:

• Πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες επιβολής μόνο δυναμικών περιορισμών στους σταθμούς αποθήκευσης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση λειτουργίας τους και ως ότου όλοιοι συμμετέχοντες εξοικειωθούν με αυτήν την νέα τεχνολογία. Εξάλλου, εκ των πραγμάτων οισταθμοί αποθήκευσης υπηρετούν την βέλτιστη χρήση του Συστήματος και του Δικτύου.Επιβάλλοντας εκ των προτέρων στατικούς περιορισμούς οριζοντίως σε όλους τους σταθμούςαποθήκευσης δεν συνάδει με τον αρχικό σκοπό εισαγωγής αυτών στην ενεργειακή αγορά.

• Το ενδεχόμενο επιβολής εξαρχής αυστηρότατων στατικών περιορισμών στους σταθμούςαποθήκευσης, καθιστά την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των σταθμών αμφισβητήσιμη.

• Υφίσταται σημαντική απόκλιση επί των εισηγήσεων ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ ως προς τον αριθμόωρών που επιβάλει περιορισμό έγχυσης ενέργειας. Το χρονικό διάστημα που εισηγείται οΑΔΜΗΕ είναι ασφαλώς πιο ρεαλιστικό.

• Στο κείμενο του Διαχειριστή του Δικτύου αναφέρεται ότι « ο Διαχειριστής θα πρέπει ναδιατηρεί το δικαίωμα απενεργοποίησης της σύνδεσης του σταθμού αποθήκευσης». Κρίνουμεότι το συγκεκριμένο δικαίωμα πρέπει να ενεργοποιείται κάτω από πολύ συγκεκριμένες καιαυστηρές συνθήκες.

• Τέλος, εφαρμογή τυχόν περιορισμών στα έργα αποθήκευσης δεν θα πρέπει να συμβαίνει στις περιπτώσεις έργων που συνδέονται στο Σύστημα απευθείας μέσω νέου Υποσταθμού (Υ/Σ)Υψηλής Τάσης ή μέσω εγκατάστασης νέου Μετασχηματιστή (Μ/Σ) σε υφιστάμενο Υ/Σ.

Πέραν των προαναφερόμενων η Μυτιληναίος σημειώνει ότι για την ομαλότερη διαχείριση της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ οι Διαχειριστές οφείλουν να εξετάσουν την συνδρομή σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο όπως ενδεικτικά Advanced Power Flow Control, Flexible Alternating Current Transmission Systems (FACTS), Dynamic Line Ratings κοκ.