ΔΕΗ: Πουλήθηκε στο ενεργειακό χρηματιστήριο το πρώτο πακέτο λιγνιτικής ενέργειας

ΔΕΗ: Πουλήθηκε στο ενεργειακό χρηματιστήριο το πρώτο πακέτο λιγνιτικής ενέργειας
Παρασκευή, 17/09/2021 - 22:46

Η πρώτη συναλλαγή πώλησης λιγνιτικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τρίτους πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω του ευρωπαϊκού ενεργειακού χρηματιστηρίου ΕΕΧ. Η συναλλαγή εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκαν μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην αγορά του λιγνίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο πακέτο πουλήθηκε στη forward αγορά του ενεργειακού χρηματιστηρίου έναντι 153,5 ευρώ/MWh, με discount δηλαδή έναντι της τιμής DAM (προημερήσιας αγοράς) που ήταν για σήμερα στα 157,04 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νομικά δεσμευτικών μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ΔΕΗ προβλέπεται να πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας είτε μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας (HEnEx) ή μέσω του ευρωπαϊκού ΕΕΧ. Στόχος του μέτρου είναι οι αγοραστές να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της ΕΕ Μ. Βερστάγκερ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών και το ελληνικό αίτημα να αποσταλεί comfort letter από την Κομισιόν για τα υβριδικά νησιά.

Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος, Πηγή capital.gr