Chevron: Επενδύει για πρώτη φορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια

Chevron: Επενδύει για πρώτη φορά στην υπεράκτια αιολική ενέργεια
Δευτέρα, 19/04/2021 - 15:01

Ο επιχειρηματικός βραχίονας της Chevron και η Moreld Ocean Wind συμφώνησαν να επενδύσουν στην ανάπτυξη και στην εμπορευματοποίηση πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών της Ocergy Inc.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρώτη επένδυση της Chevron Technology Ventures στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, το μέγεθος της οποίας δεν έχει αποκαλυφθεί.

Σημειώνεται ότι οι πλωτές ανεμογεννήτριες είναι χρήσιμες σε περιοχές όπου τα νερά των ωκεανών είναι πολύ βαθιά για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον πυθμένα.

«Από όσα γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη επένδυση από αμερικανική εταιρεία πετρελαίου στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο Anthony Logan, ανώτερος αναλυτής της Wood Mackenzie.

Οι πλωτές ανεμογεννήτριες θα καταστούν σημαντικές καθώς το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ εξαρτάται όλο και περισσότερο από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, δήλωσε ο Logan.

«Εάν μπορείτε να μπείτε σε αυτά τα βαθύτερα νερά, είναι πιθανό να δημιουργήσετε ένα σύστημα παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που δεν είναι ευάλωτο σε συνθήκες χαμηλής ταχύτητας ανέμου ή απουσίας ανέμου», δήλωσε ο Logan.

Η επένδυση θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάπτυξη ενός μόνιτορ περιβαλλοντικής παρακολούθησης που θα συλλέγει δεδομένα και θα υποστηρίξει τη βιοποικιλότητα, δήλωσε η Ocergy σε δελτίο τύπου την προηγούμενη Τρίτη. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει επενδύσει στο παρελθόν στην χερσαία αιολική ενέργεια. Η Moreld ανήκει στην HitecVision, έναν ιδιώτη επενδυτή μετοχών που ειδικεύεται στην ευρωπαϊκή ανανεώσιμη ενέργεια.

Η συμφωνία της Chevron με την Ocergy δεν αποτελεί στρατηγικό άξονα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά μέρος ενός σχεδίου 300 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για επενδύσεις σε τεχνολογίες πρώιμου σταδίου που μπορεί να διαδραματίσουν μελλοντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Η εταιρεία δεν θέλει να διαβρώσει τις αποδόσεις επενδύοντας επιθετικά σε άγνωστες επιχειρήσεις όπου δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και βλέπει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ως τα βασικά προϊόντα της για το επόμενο έτος.