Orsted: Συμμετοχή σε κοινοπραξία για την επερχόμενη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία

Orsted: Συμμετοχή σε κοινοπραξία για την επερχόμενη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία
Πέμπτη, 10/06/2021 - 15:25

Η Orsted προσχώρησε σε μια κοινοπραξία με τους Fred Olsen Renewables και Hafslund Eco για να να συμμετάσχει στον επερχόμενο γύρο αιτήσεων της Νορβηγίας για εκμετάλλευση υπεράκτιων περιοχών.

Πιο συγκεκριμένα, οι Orsted, Hafslund Eco και Fred Olsen Renewables θα είναι ισότιμοι εταίροι στην κοινοπραξία, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση για άδειες και στις δύο περιοχές που ορίζονται από τη νορβηγική κυβέρνηση, την Utsira Nord και τη Sorlige Nordsjo 2.

Σημειώνεται ότι ο επερχόμενος γύρος κατανομής αναμένεται να αποτελείται από 4,5GW και στους δύο τομείς, με το τεχνικό δυναμικό να είναι πολύ υψηλότερο.

Η εταιρική σχέση θα συνεργαστεί στενά με την ισχυρή τοπική αλυσίδα εφοδιασμού για να επεκτείνει τη στρατηγική θέση της Νορβηγίας εντός της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ειδικά στον ιστότοπο Utsira Nord.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Orsted, Martin Neubert, δήλωσε:

«Αυτή η συνεργασία είναι ένα σημαντικό βήμα για την Orsted, καθώς επεκτείνουμε το αποτύπωμά μας στις Σκανδιναβικές χώρες. Ταυτόχρονα, έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή για να οδηγήσουμε την εμπορευματοποίηση του πλωτού υπεράκτιου ανέμου για να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό της τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο, όπου η Νορβηγία μπορεί να γίνει βασική αγορά στην Ευρώπη».

Ο επικεφαλής της περιοχής Orsted για την ηπειρωτική Ευρώπη, Rasmus Errboe, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπαίνουμε στη νορβηγική αγορά υπεράκτιων αιολικών με τους Fred Olsen Renewables και Hafslund Eco, η τεράστια εμπειρία των οποίων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις αγορές ενέργειας, την υπεράκτια αλυσίδα ανεφοδιασμού και την υποδομή τους κάνει τέλειους συνεργάτες για εμάς. Η κοινοπραξία έχει πολύ ισχυρή θέση να ανταγωνίζεται τόσο τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις σταθερού πυθμένα όσο και τον πλωτό υπεράκτιο άνεμο στις περιοχές που αναμένεται να υποβληθούν σε προσφορά από τη νορβηγική κυβέρνηση».