Enel και Iberdrola ηγούνται της ενεργειακής μετάβασης

Enel και Iberdrola ηγούνται της ενεργειακής μετάβασης
Τρίτη, 06/04/2021 - 14:15

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της Ευρώπης, η Enel και η Iberdrola είδαν την έλευση της ενεργειακής μετάβασης πριν από δεκαετίες, όταν άλλοι την κατηγορούσαν για το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο.

Χάρη στις πρώτες αποφάσεις για την αγορά ηλεκτρικών δικτύων και την κατασκευή ανανεώσιμων εγκαταστάσεων, οι πρώτες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι τώρα ανάμεσα σε μια χούφτα παγκόσμιων εταιρειών πράσινης ενέργειας που αντιμάχονται με μεγάλη αυτοπεποίθηση τους Big Oil για την παροχή ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Πλέον, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί πετρελαίου, όπως η BP, η Royal Dutch Shell και η Total, έχουν στραφεί προς τον ηλεκτρισμό, βλέποντας τον ως τον κλάδο που θα οικοδομήσουν τις επιχειρήσεις τους καθώς επανασυστήνονται ως προμηθευτές καθαρής ενέργειας.

Ωστόσο, θα πρέπει να παλέψουν το μερίδιο αγοράς από τους ήδη υπάρχοντες φορείς, όπως η Enel και η Iberdrola, που έχουν λάβει θέση εδώ και χρόνια για να επωφεληθούν από τη μετάβαση στην καθαρότερη ενέργεια, στοιχηματίζοντας ότι η κατάρρευση των ορυκτών καυσίμων θα ήταν αναπόφευκτη.

"Η ενεργειακή μετάβαση ήταν μέρος της ζωής μου", δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Enel, Francesco Starace. "Δεν υπήρξε κάποια στηγμή που είπαμε εύρηκα. Είπαμε μόνο ότι είναι πολύ ανόητο για να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Η μετατροπή των δύο εταιρειών σε παγκόσμια πράσινα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας βοήθησε στην αύξηση των κερδών και των τιμών των μετοχών τους παράγοντας μετρητά και μερίσματα παρά την παγκόσμια πανδημία.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι μετοχές τους αυξήθηκαν στα ύψη καθώς οι επενδυτές μετατοπίστηκαν από το πετρέλαιο στην αγορά επιχειρήσων που πίστευαν ότι είχαν το οικονομικό υπόβαθρο και τις δεξιότητες για να οδηγήσουν στην επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση.

Η Enel και η Iberdrola έχουν δημιουργήσει καθαρή ενεργειακή ισχύ σε βασικές αγορές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λατινική Αμερική και τώρα στοχεύουν στην επίτευξη των 215 GW της ανανεώσιμης ισχύς τους έως το 2030 - αρκετά για να τροφοδοτήσουν περίπου 150 εκατομμύρια ευρωπαϊκά σπίτια, βάσει εκτίμησης από την Wood Mackenzie.

Άλλες κορυφαίες πράσινες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που έχουν επίσης επωφεληθεί από την ενεργειακή μετάβαση είναι ο γίγαντας αιολικής και ηλιακής ενέργειας NextEra Energy στις Ηνωμένες Πολιτείες και η δανική εταιρεία που εξειδικεύτεαι στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η Orsted.

Με στοιχεία από: Reuters