GE: Νέο εργοστάσιο παραγωγής πτερυγίων Haliade-X στο Ηνωμένο Βασίλειο

GE: Νέο εργοστάσιο παραγωγής πτερυγίων Haliade-X στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πέμπτη, 11/03/2021 - 11:26

Η GE Renewable Energy ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου εργοαστασίου παραγωγής πτερυγίων για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες στο Τίσαϊντ, στη βορειοανατολική Αγγλία.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, θα κατασκευάζονται πτερύγια για τις ανεμογεννήτριες Haliade-X, ενώ η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023 και πρόκειται να προμηθεύεσει με πτερύγια το αιολικό πάρκο Dogger Bank που αναπτύσσεται από τις SSE Renewables και Equinor, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του reNEWS.

Επιπλέον, το εργοστάσιο θα δημιουργήσει άμεσα περίπου 750 θέσεις εργασίας στον ιστότοπο Teesworks στον ποταμό Tees, καθώς και 1500 έμμεσους ρόλους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο καθορισμός του Teesside ως ελέυθερου λιμένα και η χορήγηση κρατικής χρηματοδότησης έως και 20 εκατομμυρίων στερλίνων για το έργο Teesworks ήταν το κλειδί για τον αμερικανό κατασκευαστή που έλαβε αυτή την απόφαση. Περίπου 3000 «υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας» αναμένονται συνολικά στην τοποθεσία.

Η GE δήλωσε ότι οι όροι κατασκευής και χρηματοδότησης του νέου εργοστασίου βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της GE Renewable Energy, Jerome Pécresse, δήλωσε:

«Αυτή η νέα μονάδα θα συμβάλει στην ανάπτυξη ενός βιομηχανικού συμπλέγματος αφιερωμένου στην υπεράκτια αιολική ενέργεια στη βορειοανατολική Αγγλία. Η GE είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσει να χτίσει μια δεξαμενή ταλέντων αφιερωμένη στην ανανεώσιμη ενέργεια σε μια περιοχή με τέτοιες δυνατότητες. Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου για 40 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 είναι φιλόδοξος και απαιτεί να επενδύσουμε στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες για να συνοδεύσουμε αυτήν την προσπάθεια».

Η SSE Renewables ανέφερε ότι ο ιστότοπος θα παρέχει έναν «σημαντικό αριθμό» πτερυγίων Haliade-X για το Dogger Bank οι οποίες θα εγκατασταθούν από το 2024 και έπειτα, με τον τελικό αριθμό των εξαρτημάτων να επιβεβαιώνεται στο ερχόμενο διάστημα.

Ο διευθυντής έργου Dogger Bank, Steve Wilson, δήλωσε:

«Μέσω της παραγγελίας για εφοδιασμό με ανεμογεννήτριες της GE, το έργο Dogger Bank αποτελεί τον καταλύτη για αυτήν τη σημαντική επένδυση της GE στο Teesside, αξιοποιώντας δεξιότητες και τεχνογνωσία στην τοπική περιοχή και παρέχοντας μακροπρόθεσμα οφέλη στον υπεράκτιο αιολικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Renewables UK, Hugh McNeal, πρόσθεσε ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη της επόμενης γενιάς παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Το νέο εργοστάσιο παραγωγής ανεμογεννητριών της GE θα μετατρέψει ένα πρώην εργοστάσιο χάλυβα στο Τίσαϊντ σε υψηλής τεχνολογίας καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο».