WindEurope: Με αργούς ρυθμούς η εγκατάσταση νέας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη

WindEurope: Με αργούς ρυθμούς η εγκατάσταση νέας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη
Παρασκευή, 26/02/2021 - 12:41

Η WindEurope προειδοποίησε ότι ο ρυθμός της εγκατάστασης αιολικής ενέργειας για την οικονομία της ΕΕ είναι πολύ αργός έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η Ευρώπη εγκατέστησε 14,7 GW νέας αιολικής ισχύος το 2020, 6% λιγότερο από ό, τι το 2019 και 19% λιγότερο από ό, τι αναμενόταν προν από την πανδημία COVID-19.

Οι χώρες της ΕΕ εγκατέστησαν 10,5 GW ανεμογεννητριών, ενώ το 80% των νέων αιολικών εγκαταστάσεων ήταν χερσαία. Η αιολική ενέργεια αντιστοιχούσε στο 16% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε το 2020 από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις στατιστικές του 2020 και της του Outlook 2021-2025.

Οι Κάτω Χώρες εγκατέστησαν την μεγαλύτερη αιολική ισχύ το 2020, με το μεγαλύτερο μερίδιονα αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η Νορβηγία εγκατέστησε το μεγαλύτερο ποσοστό χερσαίας αιολικής ενέργειας, ενώ την ακολουθούν η Ισπανία και η Γαλλία. Αξίζει να σημειώθεί ότι οι νέες αιολικές εγκαταστάσεις στη Γερμανία ήταν οι χαμηλότερες από το 2010.

Η WindEurope αναμένει ότι η Ευρώπη θα εγκαταστήσει 105 GW νέας αιολικής ενέργειας για το 2021-25, υπό την προϋπόθεση ότι οι κυβερνήσεις θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει. Από αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 θα εγκαταστήσει 75 GW, με ρυθμό 15 GW ετησίως.

Όμως, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα πρέπει να εγκαταστήσει 18 GW ετησίως για να επιτύχει τους υφιστάμενους στόχους της από τα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος.

Η WindEurope αναμένει ότι η χερσαία αιολική ενέργεια θα καλύψει το 72% των νέων εγκαταστάσεων με την ισχύ να υπολογίζεται στα 76 GW. Αναμένει επίσης 29 GW νέας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τα επόμενα πέντε χρόνια, σηματοδοτώντας σχεδόν το διπλάσιο του ετήσιου ρυθμού εγκατάστασης από τα 3 GW στα 5.8 GW.

Υπογραμμίζεται ότι η WindEurope προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν ζητήματα αδειοδότησης και αποτύχουν στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών για την εξουδετέρωση και την εφαρμογή νέων περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων λόγω της πανδημίας, τότε η Ευρώπη θα εγκαταστήσει λιγότερα από 80 GW μεταξύ 2021-25.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταστήσει 18 GW νέας ισχύος, με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να είναι υπεράκτια. Η Γερμανία πρόκειται να εγκαταστήσει παρόμοιο ποσό, το μεγαλύτερο μέρος της να είναι χερσαία. Σύμφωνα με τη WindEurope η Γαλλία προβλέπεται ότι θα εγκαταστήσει 12 GW, η Σουηδία 7 GW και οι Κάτω Χώρες 6 GW.

Πρόσθεσε ότι περίπου 9,4 GW της υπάρχουσας ισχύος θα μπορούσαν να παροπλιστούν τα επόμενα πέντε χρόνια και αναμένει μόνο για 2,4 GW από αυτά θα γίνει επαναφόρτιση (repowering) οδηγώντας σε 4,4 GW repowering. Τα υπόλοιπα 7 GW θα παροπλιστούν και θα αφαιρεθούν από το σύστημα.