Enel Green Power: Κερδίζει και τρίτο συμβόλαιο σε διαγωνισμό ΑΠΕ στην Ιταλία

Enel Green Power: Κερδίζει και τρίτο συμβόλαιο σε διαγωνισμό ΑΠΕ στην Ιταλία
Παρασκευή, 26/02/2021 - 13:33

Η Enel Green Power (EGP) γιορτάζει μία ακόμη επιτυχία στην ανάπτυξη των μονάδων ΑΠΕ στην Ιταλία για να επιτύχει την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Η εταιρεία εξασφάλισε πρόσφατα 23,1 MW υδροηλεκτρικής ενέργειας στην τρίτη δημοπρασία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που διοργανώθηκε από την GSE, τον ιταλικό Διαχειριστή Υπηρεσιών Ενέργειας.

Η δημοπρασία αφορούσε συνολικά 143,8 MW με στόχο την ανακαίνιση σταθμών με παραγωγή ισχύος άνω του 1 MW. Αυτό σημαίνει ότι πέντε σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν ήδη εδώ και αρκετές δεκαετίες θα αναβαθμιστούν ως μέρος ενός σχεδίου επαναφόρτισης (repowering). Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ του τέλους του 2021 και του 2023.

O Μασιμιλιάνο Ταραντίνο, επικεφαλής Ανάπτυξης Επιχείρησης για το repowering και την αναβάθμιση της EGP δήλωσε:

«Το repowering είναι κάτι που η εταιρεία μας κάνει εδώ και αρκετό καιρό, ειδικά στους ιταλικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς της που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι εκατό ετών. Η Ιταλία είναι επίσης η μόνη χώρα που παρέχει κίνητρα για την αναβάθμιση υφιστάμενων ανανεώσιμων σταθμών παραγωγής ενέργειας».

Ο όρος «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» παραπέμπει αμέσως σε φωτοβολταϊκά συστήματα και ανεμογεννήτριες. Ωστόσο, η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι στην πραγματικότητα η κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας της Ιταλίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Utilitalia, το 2019, οι εθνικοί υδροηλεκτρικοί σταθμοί παρήγαγαν 46 TWh ετησίως, ισοδύναμο με το 40% της συνολικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Χάρη στην καινοτομία και την ψηφιοποίηση, το σχέδιό μας θα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής αυτών των σταθμών παραγωγής ενέργειας που γερνούν και θα βελτιώσει την αποδοτικότητά τους. Τα εργαλεία πρόβλεψης συντήρησης, για παράδειγμα, θα μας επιτρέψουν να εξαγάγουμε τη μέγιστη τιμή από δεδομένα που θα προέρχονται από αισθητήρες εγκατεστημένους στους σταθμούς και να βοηθήσουμε στην αποτροπή πιθανών αστοχιών, μεταξύ άλλων.

Η επαναφόρτιση θα επηρεάσει πραγματοποιηθεί σε πέντε υπάρχοντες υδροηλεκτρικούς σταθμούς στους Δήμους της Σαρζίνα, στην επαρχία Φορλί-Τσεζένα της Εμίλια Ρομάνια, στο Παλαντζάνο κοντά στην Πάρμα, στο Σάνφροντ και στο Πιετραπόρτσιο στο Κούνεο του Πιεμόντε και στο Ουσέλιο στο Τορίνο. Αυτοί είναι και οι δύο σταθμοί αποθήκευσης, οι οποίοι χρησιμοποιούν φράγματα για τον έλεγχο της ροής, και σταθμοί run-of-river, οι οποίοι είναι χτισμένοι σε ποτάμια. Η δεύτερη δημοπρασία FER, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, επικεντρώθηκε στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας στο Καστιλιόνε ντέι Πέπολι στη Μπολόνια, στην Τσιβιτέλλα στο Βαλ ντι Κιάνα στο Αρέτσο στο στο Μόντεκρέτο στη Μόδενα.

Ο Μασιμιλιάνο Ταραντίνο συμπλήρωσε:

«Η Enel Green Power επιβεβαίωσε τη θέση της ως ο κορυφαίος παράγοντας στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και χτίζει μια γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εισάγοντας νέα ζωή στους ιστορικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς της. Αυτή η τελευταία νίκη στη δημοπρασία GSE σημαίνει ότι θα προωθήσουμε το επενδυτικό μας σχέδιο για να κάνουμε τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του στόλου μας πιο αποτελεσματικούς, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις νέες προκλήσεις της αγοράς».

Συνολικά, η Enel θα ανακαινίσει περισσότερους από 20 ιταλικούς σταθμούς ΑΠΕ, οι οποίοι δεν είναι όλοι υδροηλεκτρικοί. Στη δεύτερη δημοπρασία FER, η Enel κέρδισε 68 MW νέας ανανεώσιμης ισχύος, μετά από τα 60 MW στην πρώτη.

Συνολικά, οι τρεις δημοπρασίες της GSE στην Ιταλία οδήγησαν στην έγκριση έργων για 12 σταθμούς.