Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις «τρέχουν» στα βασικά είδη διατροφής

Ακρίβεια: Οι ανατιμήσεις «τρέχουν» στα βασικά είδη διατροφής
Πέμπτη, 17/08/2023 - 09:58

Με διψήφιο ποσοστό τρέχει ο πληθωρισμός σε βασικά είδη διατροφής με την Ελλάδα να εμφανίζεται ακριβότερη απο άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αν και ο κατώτατος μισθός εκεί είναι μεγαλύτερος.

Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός των τροφίμων «άγγιξε» το 12,3% τον Ιούλιο, στην Ισπανία το 10,8%, στην Ιταλία και τη Γερμανία το 10,9%, στη Γαλλία το 12,7% και στο Ηνωμένο Βασίλειο το 14,8%.

Από την επεξεργασία τιμών της Numbeo - της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων στον κόσμο για το κόστος ζωής - προκύπτει ότι για ένα μέσο καλάθι που περιλαμβάνει 14 βασικά είδη διατροφής οι Έλληνες καταναλωτές πρέπει να διαθέσουν 47,17 ευρώ, οι Ισπανοί 45,27 ευρώ, οι Βρετανοί 42,95 ευρώ, οι Γερμανοί 55,48 ευρώ, οι Ιταλοί 58,41 ευρώ και οι Γάλλοι 69,62 ευρώ.

Σε μερικά τρόφιμα, όπως το γάλα και τα αυγά, η Ελλάδα καταγράφει τις υψηλότερες τιμές σε σχέση με τις άλλες χώρες, ενώ αντίθετα είναι η φθηνότερη σε φρούτα και λαχανικά. Για παράδειγμα, το γάλα πωλείται στα 1,41 ευρώ το λίτρο, όταν στην Ισπανία η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 92 λεπτά. Ακριβότερα κατά 58% είναι και τα αυγά, τα οποία κοστίζουν 3,66 ευρώ έναντι 2,32 ευρώ στην Ισπανία.

Η πίεση στο οικογενειακό εισόδημα λόγω των συνεχών ανατιμήσεων σχετίζεται ευθέως και με τις αμοιβές των εργαζόμενων. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται στα 910 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι κατώτατες αποδοχές στην Ισπανία είναι 1.260 ευρώ, στη Γαλλία 1.747, ενώ στη Γερμανία βρίσκονται μια ανάσα από τα 2.000 ευρώ.

Οι πληροφορίες από προμηθευτές και λιανέμπορους είναι ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα από Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, τα οποία συγκαταλέγονται στα βασικά προϊόντα. Κορυφαία στην λίστα είναι η ζάχαρη η οποία από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και τον Ιούλιο του 2023 είχε ανατίμηση της τάξεως του 64%. Επίσης σε υψηλές θέσεις βρίσκονται το ελαιόλαδο (51%), οι πατάτες (46%), το αλεύρι, τα δημητριακά (39%) και το ψωμί (32%).

Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συναγερμό κυρίως για τους ελέγχους στην αγορά ενώ ήδη βρίσκεται σε σειρά διαβουλεύσεων με προμηθευτές, χονδρεμπορικες και λιανεμπορικές εταιρείες για να συγκρατηθούν οι τιμές παράλληλα με την παράταση του καλαθιού του νοικοκυριού, την ένταξη νέων προϊόν των σε αυτό, του market pass και της ρύθμισης για το περιθώριο κέρδους.