Οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών φέρνουν νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες

Οι τιμές ενέργειας και πρώτων υλών φέρνουν νέες αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες
Τετάρτη, 14/12/2022 - 07:13

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες) προβληματίζει περισσότερους από 6 στους 10 επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τους επόμενους 12 μήνες.

Νέες ανατιμήσεις έρχονται στην αγορά το επόμενο διάστημα καθώς αύξηση πάνω από 10% στο κόστος παραγωγής περιμένουν οι 5 στους 10 επιχειρηματίες και δηλώνουν ότι θα μετακυλίσουν το σημαντικότερο μέρος αυτών των αυξήσεων στην λιανική τιμή ενώ «φρενάρουν» και οι επενδύσεις.

Η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες) προβληματίζει περισσότερους από 6 στους 10 επιχειρηματίες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τους επόμενους 12 μήνες.

Βασικοί περιορισμοί είναι: η άνοδος των τιμών και ο πληθωρισμός ως παράγοντες μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η αύξηση του λειτουργικού κόστους (ενέργεια, πρώτες ύλες), οι κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οι οποίοι δημιουργούν σημαντικά μεγαλύτερη ανησυχία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 7 στους 10 βρίσκουν σημαντικό εμπόδιο την εύρεση κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα της Grant Thornton για την «Επόμενη ημέρα των ελληνικών επιχειρήσεων».

Σημειώνεται ότι η πανδημία που πέρυσι ήταν ο σημαντικότερος περιορισμός, απασχολεί πλέον, μόνο τον 1 στους 3 επιχειρηματίες.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής και εν γένει των τιμών αποτελούν τον σημαντικότερο περιοριστικό παράγοντα ανάπτυξης σήμερα.

Οι 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες δηλώνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής τους, ενώ 5 στους 10 ότι θα αυξηθεί σημαντικά, πάνω από 10%. Παρατηρώντας ότι οι 2 στους 10 δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να απορροφήσουνε το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης αυτής, προκύπτει ότι η αύξηση τους κόστους παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα η στρατηγική που θα υιοθετήσουν οι περισσότεροι να είναι η μετακύλιση του σημαντικότερου μέρους του στην τιμή του προϊόντος/υπηρεσίας.
Από την διερεύνηση των αιτιών των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής, παρατηρείται ότι σημαντικότερη αύξηση παρουσιάζεται στο κόστος ενέργειας, των πρώτων υλών, στις μεταφορές και τον εξοπλισμό, ενώ ακόμα και στο μισθολογικό κόστος η αύξηση ξεπερνάει το 10%.

Εκτιμήσεις για πραγματοποίηση επενδύσεων

Παρά τις προσδοκίες ανάπτυξης και το γεγονός ότι η πανδημία πλέον δεν φαίνεται να αποτελεί βασικό προβληματισμό των Ελλήνων επιχειρηματιών, εντούτοις οι νέοι περιορισμοί στο οικονομικό περιβάλλον που τον τελευταίο καιρό εντείνονται, έχουν ως αποτέλεσμα σήμερα η διάθεση για επενδύσεις να είναι μειωμένη.
Εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις, όπως σε γη, κτίρια και μηχανήματα, σχεδιάζονται από όλο και λιγότερες επιχειρήσεις.

Ο προσανατολισμός των επενδύσεων είναι κυρίως σε τεχνολογία και ψηφιακό μετασχηματισμό (6 στις 10), τάση η οποία πηγάζει και από τις νέες επιχειρηματικές πρακτικές που δημιουργήθηκαν και λόγω της πανδημίας.