Προς νέο ωράριο σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά και πολυκαταστήματα λόγω ενεργειακής κρίσης

Προς νέο ωράριο σε σούπερ μάρκετ, εμπορικά και πολυκαταστήματα λόγω ενεργειακής κρίσης
Τετάρτη, 05/10/2022 - 08:29

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Τι αναμένεται να αλλάξει σε σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα.

Η μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και ως ανάχωμα για τον περιορισμό των ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι μόλις λίγες ημέρες πριν ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνιζε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε υφεσιακού τύπου μέτρα.

Το θέμα της μείωσης των ωρών λειτουργίας άγνωστο σε πιο χρονικό εύρος θα συζητηθεί και στη συνάντηση που θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει νωρίτερα μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες, λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση.

Δεν είναι γνωστό το εύρος της μείωσης του ωραρίου και αν θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβανόμενων και των σούπερ μάρκετ.

Εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, με τον οποίο επικοινώνησε το iEnergeia.gr σημειώνει ότι για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων δεν είναι εύκολος ένας περιορισμός στο ωράριο μεγάλης χρονικής διάρκειας. Όπως λέει, τα σούπερ μάρκετ είναι καταστήματα πρώτης ανάγκης και θα έπρεπε να είναι τα τελευταία που θα μειωθεί το ωράριο.

Με εκπροσώπους του οργανωμένου λιανεμπορίου να υποστηρίζουν ότι μείωση δύο ωρών συνεπάγεται μείωση περίπου κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους στα σούπερ μάρκετ, ο περιορισμός του ωραρίου φαίνεται ως μια πιθανή λύση για να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις λόγω της εκρηκτικής αύξησης των λειτουργικών εξόδων.

Ωστόσο, από την πλευρά των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα δε των μεγάλων αλυσίδων που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά για το τι θα συμβεί με την απασχόληση. Ενδεχόμενος περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες ημερησίως σημαίνει 12 ώρες την εβδομάδα λιγότερη εργασία. Επίσης, στην περίπτωση των σούπερ μάρκετ όπου ο εφοδιασμός γίνεται σε καθημερινή βάση, η μείωση του ωραρίου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας σε ημερίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας για την ενέργεια, αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων είχε πει: «Δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Θέμα μειωμένου ωραρίου θέτει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση «λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της απαίτησης της Κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε να προτείνει μειωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις απογευματινές/βραδινές ώρες».

Το ωράριο που προτείνει στα μέλη του να υιοθετήσουν από τις 10 Οκτωβρίου είναι συνεχές με άνοιγμα στις 10 το πρωί κάθε μέρα και κλείσιμο καταστημάτων στις 16:00 Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα συζητηθεί με τις επιχειρήσεις, συνυπολογίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας όσο και στο μέτωπο των ανατιμήσεων.