Power Pass στο gov.gr: Νέα είσοδος μετά τη φορολογική δήλωση - Ποιες αιτήσεις είναι άκυρες

Power Pass στο gov.gr: Νέα είσοδος μετά τη φορολογική δήλωση - Ποιες αιτήσεις είναι άκυρες
Τετάρτη, 29/06/2022 - 14:45

Μπέρδεμα επικρατεί με τις αιτήσεις για το power pass και από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το επίδομα ρεύματος. Ποιες αιτήσεις ακυρώνονται.

'Ακυρες βγαίνουν χιλιάδες αιτήσεις του Power Pass. Όπως σημειώνεται, αναφορικά με τις δυσλειτουργίες που αναφέρεται ότι παρατηρήθηκαν στη λειτουργία της πλατφόρμας power pass, διευκρινίζεται ότι:

Πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν τη δήλωση για το power pass και ακολούθως τη φορολογική τους δήλωση, χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου τη δήλωση του power pass μόνο στις περιπτώσεις που άλλαξαν τη διεύθυνση κατοικίας τους στη φορολογική δήλωση και έκαναν εκ νέου ταυτοποίηση στο power pass.

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελούσε προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για τη λήψη του επιδόματος ύψους 18-600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο κάποιοι έκαναν την αίτηση και μετά προχώρησαν στην υποβολή της δήλωσης εισοδήματος. Οι αιτήσεις αυτές έχουν ακυρωθεί και δόθηκε η παράταση έως τις 5 Ιουλίου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν την αίτηση για να πάρουν την ενίσχυση για την αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και στη συνέχεια έκαναν φορολογική δήλωση. Παρότι, όταν ολοκλήρωσαν την αίτηση για το επίδομα ρεύματος, το σύστημα τούς ενημέρωνε ότι η κατάσταση είναι «Υπό εκκαθάριση», αφού έκαναν φορολογική δήλωση η κατάσταση άλλαξε σε «Εκκρεμεί υποβολή».

Το μήνυμα που βγάζει η πλατφόρμα είναι το εξής:

«Τα στοιχεία Κύριας κατοικίας έχουν τροποποιηθεί με αποτέλεσμα η κατάσταση της αίτησής σας να αλλάξει και να εκκρεμεί η υποβολή της. Παρακαλώ επιβεβαιώστε τα στοιχεία της αίτησης σας και προχωρήστε στην υποβολή της χρησιμοποιώντας το κουμπί υποβολή αίτησης».

Εφόσον η αίτηση παραμένει σε κατάσταση «εκκρεμεί υποβολή», τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ενδεχομένως, να πρέπει να υποβάλλετε νέα αίτηση για Power Pass από την αρχή, για να αντλήσει το σύστημα τα στοιχεία που δηλώσατε, όμως σε κάθε περίπτωση, καλό θα είναι να επικοινωνείτε με τον λογιστή σας.

Καλό θα είναι επίσης όλοι, όχι μόνο όσοι έκαναν φορολογική δήλωση μετά την αίτηση, να ελέγξουν την πορεία την αίτησης, καθώς δεν έγινε καμία ενημέρωση στους δικαιούχους για την ξαφνική τροποποίηση.

Υποβάλλω φορολογική για πρώτη φορά κατά το φορολογικό έτος 2021. Δικαιούμαι το Power Pass;

Ναι, αρκεί να υποβάλετε τη δήλωσή σας πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων του φορολογικού έτους 2021.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και μέχρι πότε μπορώ να υποβάλω αίτηση;

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους. Από την Παρασκευή 17-06-2022 το vouchers.gov.gr θα είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.

Μπορώ να υποβάλω αίτηση στα ΚΕΠ;

Τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, η υποβολή των αιτήσεων για το Power Pass υποβάλλεται μόνο ψηφιακά.

Τι ποσό πρόκειται να λάβω μέσω του Power Pass;

Το ποσό που θα λάβετε εξαρτάται από το ύψος των λογαριασμών της περιόδου που καλύπτεται από το Power Pass. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται στο 60% της αύξησης της τιμής ρεύματος της πρώτης κατοικίας. Η επιστροφή δίνεται σε όσους πλήρωσαν συνολική αύξηση ρεύματος τους έξι μήνες άνω των 30 € (και, επομένως, θα λάβουν τουλάχιστον 18 €). Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνάει τα 600 € ανά καταναλωτή.

Πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό μου;

Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.