Inpex: Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050

Inpex: Η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύει στις μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050
Πέμπτη, 28/01/2021 - 14:40

Η Inpex Corp, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ιαπωνίας, δήλωσε την Τετάρτη ότι στοχεύει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 μέσω της επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του υδρογόνου και της χρήσης τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε αφού ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, δεσμεύθηκε για την αποανθρακοποίηση της Ιαπωνίας έως το 2050 και με τις παγκόσμιες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να μετακινούνται από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια.

Η Inpex σχεδιάζει να αντισταθμίσει πλήρως τις εκπομπές άνθρακα από τη δική της παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και την ενέργεια που χρησιμοποιεί έως το 2050. Στόχος της είναι επίσης να μειώσει την καθαρή ένταση άνθρακα κατά 30% έως το 2030 σε σύγκριση με το επίπεδο του 2019.

Ο μετριασμός θα βασίζεται στην αντιστάθμιση των εκπομπών με τη φύτευση δέντρων ή την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα, η οποία δεν έχει φτάσει ακόμη στην εμπορική κλίμακα. Ταυτόχρονα, η Inpex θα επεκτείνει τα ενεργειακά της στοιχεία όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το υδρογόνο.

Μάλιστα θα δαπανήσει 20-30 δισεκατομμύρια γιεν (193- 289 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως για την αποανθρακοποίηση, από τις προγραμματισμένες ετήσιες δαπάνες των 250-300 δισεκατομμυρίων γιεν να προβλέπονται για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Θέλουμε να γίνουμε καινοτόμος για την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Inpex, Takayuki Ueda, σε συνέντευξη Τύπου.

Η εταιρεία, η οποία παράγει 580.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (BOE) ημερησίως, είχε προηγουμένως θέσει στόχο να αυξήσει τον όγκο σε 1 εκατομμύριο BOE ημερησίως, με τον Ueda να δηλώνει ότι ο στόχος δεν είναι πλέον εφικτός.

«Όσο για το ΥΦΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ζήτηση θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, κυρίως στην Ασία, και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε νέα έργα. Σχετικά με το πετρέλαιο, θα επεκτείνουμε τα περιουσιακά στοιχεία μόνο κοντά σε υπάρχοντα έργα ... αντί να ξεκινήσουμε νέα έργα από το μηδέν», δήλωσε ο Ueda.

Πηγή: Reuters