Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΙΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΙΕΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου
Τρίτη, 30/03/2021 - 16:24

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΙΕΑ καλούν τις κορυφαίες οικονομίες του κόσμου να ανοίξουν το δρόμο για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, με τον ενεργειακό τομέα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σύνοδο κορυφής IEA-COP26 Net-Zero στις 31 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπογραμμίσουν την ουσιαστική συμβολή του ενεργειακού τομέα στην επίτευξη μιας ουδέτερης για το κλίμα οικονομίας με μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Διακυβερνητικής Ομάδας για την Κλιματική Αλλαγή, η επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα του αιώνα απαιτεί τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη εντός 1,5 βαθμών και να παραμείνει στην ασφαλέστερη πλευρά της Συμφωνίας του Παρισιού. Τα ενεργειακά συστήματα βρίσκονται στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας και συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τους τομείς της κινητικότητας, των κτιρίων, της βιομηχανίας και της χρήσης γης.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Frans Timmermans, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να φτάσει στις μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και καλούμε άλλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Η Ευρώπη ακολουθεί την πορεία της με τον νόμο της ΕΕ για το κλίμα και το επερχόμενο πακέτο μέτρων για την επίτευξη του στόχου μείωσης -55% για το 2030. Όσο περισσότερες χώρες συμμετέχουν με τις δικές τους δεσμεύσεις, τόσο υψηλότερος είναι ο αντίκτυπος των δράσεών μας σε ολόκληρο τον κόσμο,. Ο κόσμος χρειάζεται ένα σαφές και προβλέψιμο μονοπάτι για ένα καθαρό και ασφαλές μέλλον. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Ο Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson ανέφερε:

«Η επιτάχυνση μιας βιώσιμης μετάβασης στην καθαρή ενέργεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη οικονομιών μηδενικών εκπομπών. Αυτός είναι ένας σημαντικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των διαλόγων μας με διεθνείς εταίρους. Η αποφασιστική εστίαση στην ενεργειακή απόδοση, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο πράσινο υδρογόνο, στη μείωση των εκπομπών μεθανίου και η δίκαιη μετάβαση, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε το έργο του IEA για της Παγκόσμιας Επιτροπής για Μεταβάσεις σε Καθαρή Ενέργεια με Επίκεντρο τον Ανθρωπο και είμαστε έτοιμοι να έχουμε μια ανοιχτή πλατφόρμα στους εταίρους μας για να μοιραστούμε τη μακροχρόνια εμπειρογνωμοσύνη που ανέπτυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτόν τον τομέα».

Ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol, είπε:

Ο ΙΕΑ έχει δεσμευτεί για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και έχουμε θέσει τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια και το δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές στον πυρήνα των έργων μας. Συνεργαζόμαστε με όλες τις κυβερνήσεις-μέλη και για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου, ασφαλούς και προσιτού μέλλοντος για όλους τους πολίτες. Η ΕΕ είναι ηγέτης στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και ο ΙΕΑ είναι περήφανος που εμβαθύνει τη συνεργασία με αυτήν για την επιτάχυνση των μεταβάσεων στην καθαρή ενέργεια. Όλοι πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια μας καθώς εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να κάνουμε τις φιλοδοξίες μας πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τα ακόλουθα:

  • Επιτάχυνση και επέκταση της κίνησης για μηδενικές εκπομπές των κυβερνήσεων και εταιρειών που έχουν δεσμευτεί να συμβάλουν για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα για την επίτευξη οικονομιών μηδενικών εκπομπών.
  • Αναπτύξη μιας συνεργατικής διεθνούς καμπάνιας μηδενικών εκπομπών με ενδιαφερόμενους εταίρους για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης, ως επείγον κάλεσμα για δράση.
  • Συνεργασία με πρόθυμους εταίρους για την υποστήριξη των προσπαθειών των αφρικανικών χωρών για ανάπτυξη πρόσβασης σε προσιτές σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες από βιώσιμες πηγές και καθαρές τεχνολογίες, προχωρώντας σε προχωρημένα στάδια βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Τροφοδοσία της παγκόσμιας συζήτησης σχετικά με τις οικονομίες μηδενικών αερίων του θερμοκηπίου, καλωσορίζοντας τον επερχόμενο παγκόσμιο χάρτη πορείας Net Zero έως τον 2050 του IEA που θα παρουσιαστεί στις 18 Μαΐου, ο οποίος θα καθοδηγήσει τις μελλοντικές εργασίες τυ IEA, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου IEA World Energy Outlook, και συνεισφορές στην Παγκόσμια Απογραφή της Συμφωνίας των Παρισίων το 2023, σχετικά με την πρόοδο προς τους πολυμερείς στόχους για το κλίμα.
  • Δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες μετάβασης και να ελέγξουν τις διάφορες ενόχλήσεις-διακοπές. Οι κυβερνήσεις στην ΕΕ και αλλού θα πρέπει να συνεχίσουν να διερευνούν και να εντείνουν νέους τρόπους για να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές στο σχεδιασμό ενεργειακών πολιτικών προς τις κλιματικές ουδέτερες οικονομίες που δεν θα έχουν αποκλεισμούς.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή