Η ηλεκτροδότηση είναι ο πιο αποδoτικός τρόπος για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών

Η ηλεκτροδότηση είναι ο πιο αποδoτικός τρόπος για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών
Τετάρτη, 09/06/2021 - 15:25

Η ηλεκτροδότηση είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την από την οικονομία την αποανθρακοποίηση της οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στο Wind (ETIPWind) και τη WindEurope.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με τις σωστές επενδύσεις σε δίκτυα και τεχνολογία, το συνδυασμένο ποσοστό άμεσης και έμμεσης ηλεκτροδότησης θα είναι το 75% της ενεργειακής ζήτησης της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του ETIPWind, Adrian Timbus, δήλωσε:

«Η αιολική ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην ηλεκτροδότηση του 75% της ενεργειακής ζήτησης της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, να προσφέρει ουδετερότητα στο κλίμα έως το 2050. Αλλά πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογιών: χερσαίες και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες επόμενης γενιάς, λύσεις ηλεκτροδότησης για τις μεταφορές και για τη βιομηχανία και ηλεκτρολύτες για ανανεώσιμο υδρογόνο».

Η άμεση ηλεκτροδότηση, που συμπληρώνεται με την έμμεση ηλεκτροδότηση των δυσκολότερων τομέων, είναι ο πιο οικονομικά και ενεργειακά αποδοτικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές του ενεργειακού τομέα έως το 2050.

Μάλιστα, το 2050 η ηλεκτρική ενέργεια θα καλύψει περίπου το 75% της τελικής ζήτησης ενέργειας.

Η έκθεση ανέφερε ότι η άμεση ηλεκτροδότηση θα αντιπροσωπεύει το 57% και η έμμεση ηλεκτροδότηση μέσω υδρογόνου και των παραγώγων της το υπόλοιπο 18%. Αυτό συγκρίνεται με το σημερινό ποσοστό ηλεκτροδότησης του 25%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson, δήλωσε:

«Η ΕΕ πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις τεχνολογίες εάν θέλει να είναι ουδέτερη από το κλίμα έως το 2050. Έχουμε λιγότερα από 30 χρόνια για να δημιουργήσουμε ένα καθαρό ενεργειακό σύστημα. Οι τεχνολογίες άμεσης ηλεκτροδότησης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου είναι εδώ. Τώρα χρειαζόμαστε τους σωστούς κανονισμούς για να τις κλιμακώσουμε».

Η έκθεση αναμένει ότι η χερσαία αιολική ενέργεια θα έχει μέσο κόστος 33 € / MWh έως το 2030, μείωση κόστους κατά 28% σε σύγκριση με σήμερα.

Το κόστος της περάκτιας αιολικής ενέργειας θα μειωθεί κατά 44% στα 48 € / MWh και το κόστος του πλωτού υπεράκτιου ανέμου κατά 65% στα 64 ευρώ / MWh για την ίδια περίοδο.

Η έκθεση αναμένει ότι το σταθερό και το κυμαινόμενο κόστος υπεράκτιου ανέμου θα συγκλίνει έως το 2040 μεταξύ 30 € / MWh και 50 € / MWh.

Ο Bo Svoldgaard, ανώτερος αντιπρόεδρος καινοτομίας και ιδεών στη Vestas, δήλωσε:

«Η αιολική ενέργεια θα είναι ο πυρήνας του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος. Είναι ήδη η πιο οικονομική πηγή παραγωγής ενέργειας. Με περαιτέρω τεχνολογικές βελτιώσεις και καλύτερες διαδικασίες αδειών, η αιολική ενέργεια θα γίνει η πρώτη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας αμέσως μετά το 2025».

Πηγή: renews.biz