Άμπου Ντάμπι: Πετρελαϊκό deal αξίας 20,7 δισ. δολαρίων με έξι επενδυτές

Άμπου Ντάμπι: Πετρελαϊκό deal αξίας 20,7 δισ. δολαρίων με έξι επενδυτές
Τρίτη, 23/06/2020 - 15:07

Ένα τεράστιο deal αξίας 20,7 δισ. δολαρίων έκλεισε με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία με την Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) και έξι κοινοπραξίες παγκοσμίων επενδυτών.

Οπως μεταδίδει το CNBC, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο όμιλος θα επενδύσει 10,1 δισ. δολάρια για να αποκτήσει μερίδιο 49% στη νεοσυσταθείσα θυγατρική ADNOC Gas Pipeline Assets, με δικαιώματα μίσθωσης σε 38 αγωγούς. Η ADNOC θα κατέχει το πλειοψηφικό ποσοστό του 51% και θα διατηρήσει την κυριότητα των αγωγών. Θα διαχειρίζεται επίσης τις δραστηριότητες και θα παραμείνει υπεύθυνη για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση σε ενεργειακές υποδομές στην περιοχή και τη μεγαλύτερη σε όλο τον κόσμο για το 2020, σύμφωνα με την Abu Dhabi National Oil Company. Είναι επίσης μέρος της στρατηγικής της κρατικής εταιρείας πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και μεγιστοποίηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της.

Οι έξι εταιρείες που εμπλέκονται είναι οι Global Infrastructure Partners, Brookfield Asset Management, το ταμείο πλούτου της Σιγκαπούρης GIC, το Ontario Teachers’ Pension Plan Board, η NH Investment & Securities και η Snam.