Σιάμισης: Σε έργα ΑΠΕ το 60% των επενδύσεων του ομίλου την τελευταία διετία

Σιάμισης: Σε έργα ΑΠΕ το 60% των επενδύσεων του ομίλου την τελευταία διετία
Eurokinissi
Τρίτη, 02/05/2023 - 18:44

Στο θέμα της έκτακτης φορολόγησης των διυλιστηρίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο forum των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης.

Όπως είπε κάποια χρόνια τα διυλιστήρια είχαν ζημιές 500 εκατ. ευρώ αλλά κανείς δεν τα στήριξε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος της διύλισης έχει έντονη κυκλικότητα και μεγάλο μέρος της κερδοφορίας οφείλεται στο διεθνές περιβάλλον διύλισης.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η Helleniq Energy έχει το "50% της δραστηριότητας στο εξωτερικό. Από το 1 δισ. κερδών που είχαμε το 2022, τα μισά αφορούν τις εταιρείες του εξωτερικού που φέρνουν στην Ελλάδα φόρους και προστιθέμενη αξία”.

Ο ίδιος τόνισε ότι "τα 500 εκατ. κερδών από δραστηριότητες στην Ελλάδα, έχουν και άλλα 500 εκατ. σε φόρους. Άρα, το θέμα της υπερφορολόγησης το καταλαβαίνουμε, αλλά πρέπει να καταλάβει η κοινωνία ότι για να πάμε στις "πράσινες" επενδύσεις που απαιτούνται, πρέπει να υπάρχει μια ισοροπημένη προσέγγιση”. Επιπλέον, όπως είπε, η έκτακτη φορολόγηση δυσχεραίνει την προσπάθεια για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη ενώ δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι ο όμιλος υλοποίησε μεγάλες δράσεις στήριξης της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση.

Για την ενεργειακή κρίση εκτίμησε ότι θα υπάρξει σχετική σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου και τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι δεν βλέπει λόγους για τους οποίους μπορεί να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές. "Προβλέπω μια σταθερή, ή και λίγο προς τα επάνω εξέλιξη” είπε.

Σύμφωνα με τον CEO της Helleniq Energy, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε αναστάτωση στις αγορές, ωστόσο, παρά το εμπάργκο, η Ρωσία βρήκε τρόπο να διατηρήσει μέσω άλλων χωρών τις εξαγωγές αργού και προϊόντων διύλισης, τα οποία στη συνέχεια παίρνουν "διαβατήριο" για να εισαχθούν στην ΕΕ ως διαφορετικής προέλευσης.

Στο φυσικό αέριο, όπως είπε, η τιμή τώρα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ήπιου χειμώνα και της επάρκειας αποθεμάτων LNG, ωστόσο, οι πιθανότητες είναι να κινηθούν ανοδικά οι τιμές. Και αυτό γιατί, τα αποθέματα στα φράγματα των υδροηλεκτρικών είναι χαμηλά και τον χειμώνα θα χρειαστεί να συμβάλουν περισσότερο οι μονάδες φυσικού αερίου για την κάλυψη της ζήτησης.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων επεσήμανε ότι υλοποιήθηκαν όλες οι γεωφυσικές έρευνες στα μπλοκ που συμμετέχει ο όμιλος, γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιχειρησιακή επιτυχία καθώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο έγιναν εργασίες που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα 10 χρόνια. Όπως είπε, βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και την Κρήτη. Προς το τέλος του 2024 θα έχουμε καλύτερη κατανόησή τους, ώστε να αποφασίσουμε ερευνητικές γεωτρήσεις. Το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, θα προχωρήσει το έργο των ερευνητικών γεωτρήσεων σε υποψήφια θαλάσσια κοιτάσματα. Αν οδηγήσουν στον εντοπισμό κοιτασμάτων αερίου, τότε θα μπορεί σχετικά σύντομα να ξεκινήσει παραγωγή, τόνισε.

Ο κ. Σιάμισιης εκτίμησε ότι ακόμα αργεί η πλήρης ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης αλλά υπάρχουν εξελίξεις μετά από χρόνια. Τόνισε ότι δίνεται έμφαση και στα εναλλακτικά καύσιμα γιατί στη μεταβατική περίοδο των επόμενων δεκαετιών πρέπει να βελτιώσουμε τις εκπομπές της αυτοκίνησης. Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη έχει εγκριθεί η πιλοτική επένδυση για την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ελευσίνα, ενώ εξετάζεται επίσης το μπλε υδρογόνο με δέσμευση CO2. Στα βιοκαύσιμα ήμασταν οι πρώτοι που – σε συνεργασία με την Aegean – φέραμε καύσιμα SAF (βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα) στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Σιάμισιης προσθέτοντας ότι ο όμιλος στοχεύει στην κυκλική οικονομία, με επενδύσεις που γίνονται για την επεξεργασία εναλλακτικών πρώτων υλών, όπως το χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν.

Η ελληνική βιομηχανία έχει πάρει τα μηνύματα και προχωράει δυναμικά στη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι για τον κλάδο της διύλισης, το μεγάλο πρόβλημα είναι η αποθήκευση ενέργειας και το πώς "παντρεύονται" παραδοσιακές μονάδες βάσης, όπως αυτές του λιγνίτη, με το φυσικό αέριο.

Τέλος, για το Vision 2025 και τις επενδύσεις ο κ. Σιάμισιης είπε ότι το μυστικό της επιτυχίας για μια εταιρεία είναι να καταλαβαίνει προς τα που πάει ο κόσμος και να αλλάζει . Μέσα από το μεγάλο ολιστικό μας πρόγραμμα Vision 2025, βάλαμε ξανά τους στρατηγικούς στόχους για βιωσιμότητα και μείωση εκπομπών CO2. Τα στοιχεία αυτά μπήκαν στην καρδιά της στρατηγικής μας και διαμόρφωσαν τον τρόπο που επενδύουμε, τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι "η εταιρική διακυβέρνηση ήταν ένας τομέας μεγάλης αλλαγής. Όταν θες να είσαι μια ανταγωνιστική εταιρεία, πρέπει να έχεις και την κατάλληλη Διακυβέρνηση. Κάναμε γενναίες αλλαγές στον τρόπο που εκλέγεται το Δ.Σ. και αυτό προωθείται και στην ευρύτερη εταιρική κουλτούρα. Αλλάξαμε τη δομή για να έχουμε ευελιξία στις νέες δραστηριότητες”.

Ο κ. Σιάμισιης υπογράμμισε ότι το 60% των επενδύσεων του ομίλου την τελευταία διετία κατευθύνθηκε σε έργα ΑΠΕ και πράσινες τεχνολογίες ενώ επενδύθηκε πάνω από 0,5 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ. "Κερδίσαμε το δικαίωμα να μην λεγόμαστε αμιγώς "πετρέλαια", αλλά HELLENiQ ENERGY”, είπε προσθέτοντας ότι "με επενδύσεις όπως το Φ/Β Κοζάνης, επιταχύνουμε την πορεία μας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη, δουλεύουμε για άλλα 2 έργα στην Ελλάδα, ενώ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το εξωτερικό”.