Αυξημένα περιστατικά απάτης σε εισαγωγές πέλλετ από την Πολωνία

Αυξημένα περιστατικά απάτης σε εισαγωγές πέλλετ από την Πολωνία
Δευτέρα, 07/11/2022 - 06:40

Το τελευταίο διάστημα, είναι αυξημένα τα περιστατικά απάτης σε εισαγωγές πέλλετ από την Πολωνία και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις συναλλαγές τους.

Το iEnergeia δημοσιοποιεί έγγραφο του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στη Βαρσοβία προς τους επιχειρηματικούς φορείς το οποίο κοινοποιεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών με το όποιο γνωστοποιεί ότι λαμβάνει συχνά αιτήματα ελληνικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να εισαγάγουν πέλλετ, μπρικέτες, κλπ., από φερόμενες εξαγωγικές πολωνικές εταιρείες.

Όμως, όπως σημειώνει η διευθύνουσα Σοφία-Μαρία Μπαγατέλα, που υπογράφει το σχετικό έγγραφο, κατόπιν αναζήτησης, η πλειονότητα των εταιρειών αυτών δεν φαίνεται να πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις αξιοπιστίας, για μια σειρά λόγων, πρόδηλων ή μη. Ταυτόχρονα, έχουν καταγραφεί κρούσματα εμπορικών διαφορών, που χρονολογούνται κατά βάση από τον Αύγουστο και έπειτα, και αφορούν αθέτηση παράδοσης, «εξαφάνιση» εταιρείας ή προσώπου επικοινωνίας, προβλήματα με τη μεταφορική εταιρεία, κ.ο.κ.

Δεδομένης της πολιτικοοικονομικής κατάστασης που επιφέρει αβεβαιότητα για την ενεργειακή επάρκεια και κινητοποιεί Έλληνες εισαγωγείς να αναζητήσουν νέους συνεργάτες, όπως επίσης και του γεγονότος ότι, εν προκειμένω στην Πολωνία, η προμήθεια πέλλετ μέχρι πρότινος γινόταν κατά συντριπτικό ποσοστό (80%) από τη γειτονική Ουκρανία, το Γραφείο ΟΕΥ Βαρσοβίας εφιστά την προσοχή σε επιχειρηματίες, κυρίως από τη Βόρειο Ελλάδα, έναντι φερόμενων πολωνικών εταιρειών που τους προσεγγίζουν ως ενδεχόμενους πελάτες.

Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποια στοιχεία που μπορούν να ελέγχουν και αφορούν τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης και το κύριο αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας, το λογαριασμό τραπέζης και το τηλέφωνο επικοινωνίας που διαμοιράζουν (το πολωνικό ΙΒΑΝ ξεκινά με PL, ο πολωνικός κωδικός χώρας είναι +0048), καθώς και τη διεύθυνση της εταιρείας μέσω χάρτη και τυχόν κριτικές που αυτή έχει.

Σε κάθε περίπτωση, και για τη διασταύρωση στοιχείων ενόψει μελλοντικής συνεργασίας, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποτείνονται στο Γραφείο ΟΕΥ Βαρσοβίας: Tel.: +48 22 622 94 66, Ε-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.