Οι κορυφαίοι προορισμοί του αμερικανικού LNG: Ολλανδία, Ν. Κορέα, Γαλλία, Ισπανία, ΗΒ

Οι κορυφαίοι προορισμοί του αμερικανικού LNG: Ολλανδία, Ν. Κορέα, Γαλλία, Ισπανία, ΗΒ
Τετάρτη, 19/10/2022 - 08:09

Προς τις χώρες της Ευρώπης κατευθύνθηκε και τον Αύγουστο το μεγαλύτερο μέρος των όγκων του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας.

Όπως φαίνεται από τη νεότερη έκθεση, εντός του καλοκαιριού η σειρά των προορισμών άλλαξε και η πρώτη χώρα που εισήγαγε μεγαλύτερους όγκους για τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η Ολλανδία και ακολουθούν η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτές οι πέντε χώρες πήραν το 55,9% των συνολικών εξαγωγών LNG των ΗΠΑ τον Αύγουστο.

Πριν από τον Αύγουστο, η Γαλλία ήταν ο κορυφαίος προορισμός για τις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ για πέντε συνεχείς μήνες.

Ο λόγος που η Ολλανδία πέρασε μπροστά σχετίζεται με την αύξηση της ικανότητας εισαγωγής LNG, λόγω του νέου κόμβου εισαγωγής Gasunie στο λιμάνι του Eemshaven, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του μετά τον τερματικό σταθμό Gate στο λιμάνι του Ρότερνταμ, έναν από τους κύριους κόμβους LNG της Ευρώπης.

Μέχρι αυτή τη στιγμή για το έτος 2022 και παρά τη ενεργειακή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Νότια Κορέα παραμένει συνολικά ο κορυφαίος προορισμός για το LNG των ΗΠΑ με 467 φορτία. Μετά τη Νότια Κορέα, για το πρώτο οκτάμηνο του 2022 δεύτερη έρχεται η Ιαπωνία με 342 φορτία.

Στη συνέχεια ακολουθούν η Ισπανία με 300 φορτία και η Κίνα με 270 φορτία.

Εκτός από αυτές τις τέσσερις χώρες, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Βραζιλία, η Ινδία και το Μεξικό, βρίσκονται επίσης στην πρώτη δεκάδα.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά οι εισαγωγές αμερικανικού LNGαπό τις ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί θεαματικά σε μια προσπάθεια αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου. Η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα την εκτόξευση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίες άγγιξαν τα επίπεδα του 2008.