Μ. Ζαμπάρας: Δημιουργείτε μεσάζοντες αντί να ενισχύσετε τις Ενεργειακές Κοινότητες

Μ. Ζαμπάρας: Δημιουργείτε μεσάζοντες αντί να ενισχύσετε τις Ενεργειακές Κοινότητες
Τετάρτη, 28/02/2024 - 13:56

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μ. Ζαμπάρα, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Καμία στήριξη στις Ενεργειακές Κοινότητες».

Στην πρωτολογία ανέλυσε το καθεστώς των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την πολιτική της κυβέρνησης. Με μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις, αφαιρέθηκαν οι προτεραιότητες των Ενεργειακών Κοινοτήτων στους όρους σύνδεσης, τις οδήγησαν σε διαγωνιστικές διαδικασίες με ασφυκτικές προθεσμίες και τους δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην συνεργασία τους με τον ΔΕΔΔΗΕ. Και όλα αυτά σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αναφέρουν ρητά ότι η χώρα μας οφείλει να παρέχει ευνοϊκό πλαίσιο για την προώθηση και την διευκόλυνση των Ενεργειακών Κοινοτήτων και των έργων αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης.

Όπως ανέφερε ο Μ. Ζαμπάρας: «Είναι προφανές ότι οι ενεργειακές κοινότητες εξασφαλίζουν μέσα σε αυτό το κλίμα της μεγάλης ενεργειακής φτώχειας, φθηνότερο ρεύμα για τους πολίτες, φθηνότερο ρεύμα για τους ΤΟΕΒ, φθηνότερο ρεύμα για τις ΔΕΥΑ. Οι ενεργειακές κοινότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, βρίσκονται στον κατάλογο των καλύτερων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και δεν προχωράνε. Δεν προχωράνε εδώ και ένα χρόνο οι όροι σύνδεσης, ενώ η Ευρώπη επικροτεί τέτοια μοντέλα και υπάρχουν και ευρωπαϊκές οδηγίες που λένε ότι προς τα εκεί είναι ενώ η Κυβέρνηση προτεραιοποιεί άλλα έργα μεγάλων ιδιωτών και όχι τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να λύσουν ένα οξύ ζήτημα και για τους ΤΟΕΒ που είναι υπερχρεωμένοι, για τις ΔΕΥΑ που είναι υπερχρεωμένες και για τα ευάλωτα νοικοκυριά των Δήμων που αυτή τη στιγμή απειλούνται από την ενεργειακή φτώχεια».

Στην συνέχεια ο βουλευτής κατέθεσε μια σειρά από στοιχεία στα πρακτικά της βουλής, που αποδεικνύουν την τεράστια διαφορά στο μοίρασμα του ενεργειακού χώρου μεταξύ εμπορικών έργων και έργων ενεργειακού συμψηφισμού και την κατάφορη επιλογή υπέρ των μεγάλων εργολάβων και όχι υπέρ του δημοσίου καλού όπως είναι οι ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ, ΤΟΕΒ κτλ.

Κλείνοντας ο βουλευτής τόνισε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θέλετε τις ενεργειακές κοινότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και φέρνετε «από την πίσω πόρτα» τις ιδιωτικές ενεργειακές κοινότητες ως μεσάζοντες κυρίως μεταξύ δήμων και κράτους και αυτό θα το κάνετε και με το Πρόγραμμα «Απόλλων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ