Η ΕE συνιστά στα κράτη μέλη να συνεχίσουν την εξοικονόμηση αερίου για διασφάλιση εφοδιασμού και σταθεροποίηση των αγορών

Η ΕE συνιστά στα κράτη μέλη να συνεχίσουν την εξοικονόμηση αερίου για διασφάλιση εφοδιασμού και σταθεροποίηση των αγορών
Τετάρτη, 28/02/2024 - 13:16

Η εξοικονόμηση φυσικού αερίου από επιχειρήσεις και πολίτες σε όλη την ΕΕ συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την οποία επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η ΕΕ μείωσε συλλογικά τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 18% από τον Αύγουστο του 2022 ως τον Δεκέμβριο του 2023, εξοικονομώντας περίπου 101 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Οι προσπάθειες αυτές υπερβαίνουν τον στόχο εξοικονόμησης του 15% που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της έκτακτης νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2022, και ήταν καίριας σημασίας για τη διατήρηση σταθερού εφοδιασμού, τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας στην ΕΕ και την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Δεδομένου ότι η έκτακτη νομοθεσία πρόκειται να λήξει στις 31 Μαρτίου και η κατάσταση είναι πιο σταθερή απ’ ό,τι την τελευταία διετία, η Επιτροπή τώρα προτείνει να εκδοθεί σύσταση του Συμβουλίου για τη συνέχιση της εφαρμογής μέτρων μείωσης της ζήτησης αερίου. Η εν λόγω σύσταση, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο, παροτρύνει τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να λαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για τη διατήρηση της συλλογικής μείωσης της ζήτησης αερίου κατά 15%, σε σύγκριση με τη μέση ζήτηση μεταξύ Απριλίου 2017 και Μαρτίου 2022. Η πρόταση θα συζητηθεί από την Επίτροπο Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον και τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στο Συμβούλιο Ενέργειας τη Δευτέρα 4 Μαρτίου.