Η Θέμις Ευτυχίδου στο iEnergeia: Η κλιματική αλλαγή, το κόστος και ο τρόπος για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση

Η Θέμις Ευτυχίδου στο iEnergeia: Η κλιματική αλλαγή, το κόστος και ο τρόπος για να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση
Δευτέρα, 03/04/2023 - 06:54

Σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, η πρώτη Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία.

«Η πρώτη Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία στέφθηκε με επιτυχία και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε με αυτό το νέο μοντέλο επαφής Νέων και Δημόσιας Διοίκησης, όπου θα συζητάμε, θα λύνουμε θέματα και θα παίρνουμε πρωτοβουλίες από κοινού. Για το καλύτερο μέλλον της χώρας μας που δεν είναι άλλο, από το καλύτερο μέλλον που θα χτίσουμε για τους νέους, μαζί με τους νέους».

Αυτό δήλωσε η γενική γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου στο iEnergeia για την 1η Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι «ξεκίνησε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, η πρώτη Συνδιάσκεψη Νέων για τη Βιομηχανία. Δηλαδή, μία συνάντηση νέων φοιτητών και εργαζομένων με τη γενική γραμματεία Βιομηχανίας.

Η γενική γραμματέας αναφέρει σχετικά με την διάσκεψη: Η συνδιάσκεψη δομήθηκε σε έναν συνδυασμό εισηγήσεων από τα στελέχη της γενικής γραμματείας Βιομηχανίας, εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα και της ακαδημαϊκής κοινότητας, και συζήτησης τόσο μεταξύ των συμμετεχόντων όσο και με τους εισηγητές. Αναλύθηκαν οι διεθνείς εξελίξεις, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον πράσινο μετασχηματισμό της βιομηχανίας με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν τόσο την ανησυχία τους για την κλιματική αλλαγή, αλλά και το κόστος και τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Οι απορίες ήταν ποικίλες, από το εάν το κανονιστικό πλαίσιο είναι αρκετά ευέλικτο και το εάν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι έως το ποιοι είναι πιο πρόσφοροι τρόποι επίτευξης της μετάβασης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έγινε η κουβέντα όταν φτάσαμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας κι ακούσαμε για τις εμπειρίες των φοιτητών που έχουν επισκεφθεί μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και έχουν δει στην πράξη συστήματα αυτοματισμού και ρομποτικά συστήματα. Δόθηκε έμφαση και στην σχέση ανθρώπου και τεχνολογίας και υπήρξε συμφωνία στο πώς κάθε βήμα πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό και κάθε καινοτομία – κάθε ρομποτικό σύστημα - πρέπει να προσφέρει ένα πραγματικό όφελος στην παραγωγική διαδικασία. Κατά τις εισηγήσεις παρουσιάστηκε στους νέους η ψηφιακή μετάβαση τόσο από την σκοπιά της βιομηχανίας και της παραγωγικής διαδικασίας, όσο και από την σκοπιά της δημόσιας διοίκησης, παρουσιάζοντας την διαδικασία της γνωστοποίησης επιχείρησης στο Notify Business και το νέο σύστημα ΟΠΣ-ΑΔΕ, που θα τεθεί εντός του έτους σε λειτουργία και θα συμπεριλαμβάνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου των επιχειρήσεων. Ένα σύστημα που πραγματικά εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες, που δεν γνώριζαν πως το δημόσιο μπορεί να έχει καινοτόμα, ολοκληρωμένα εργαλεία. Παρόμοια ήταν και η αντίδραση όταν τους παρουσιάστηκε η μεταρρύθμιση της αδειοδότησης και του ελέγχου, κατά την επόμενη θεματική, η οποία αφορούσε στο επιχειρηματικό περιβάλλον και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπλέον, συζητήθηκε η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, καθώς και οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουν οι νέοι. Μας είπαν, πώς δεν υπάρχει κατάλληλη σύνδεση, ενώ και τα υπάρχοντα εργαλεία, όπως η πρακτική άσκηση μέσω του Πανεπιστημίου, δεν προσφέρει αρκετές και σχετικές θέσεις πρακτικής άσκησης.

Τέλος, μοιράστηκαν μαζί μας για διαφορετική οπτική για το πώς βλέπουν την γενιά τους, μας είπαν πως δεν νιώθουν πως είναι μία αυτοφώτιστη γενιά που μπορεί να πετύχει τα πάντα απλώς γιατί υπάρχει. Κάτι τέτοιο τους προκαλεί αφενός άγχος και πρόσθετη πίεση και αφετέρου μία τάση επανάπαυσης, η οποία μάλιστα στην συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή μας, δεν αποτελεί επιλογή. Χρειάζονται, μας είπαν, υποστήριξη, να τους δούμε ως ίσους, να τους δώσουμε ευκαιρίες, όπως αυτή μέσω της συνδιάσκεψης, αλλά και χρόνο. Θέλουν να δουλέψουμε από κοινού για ένα καλύτερο μέλλον. Κάτι που φυσικά θέλουμε και εμείς.

Όπως εξήγησε η γενική γραμματέας «είχαμε μαζί μας 35 νέους και νέες από 18 έως 30 ετών, με διαφορετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο και σε διάφορα στάδια της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας, από πρωτοετείς φοιτητές ψηφιακής βιομηχανίας, έως επαγγελματίες μηχανικούς σε μεγάλες βιομηχανίας της χώρας και πολιτικούς επιστήμονες ή νομικούς».

Σκοπός ήταν να έρθει σε επαφή η νέα γενιά με την δημόσια διοίκηση, να καταλάβουν οι νέοι με τι καταπιάνεται το υπουργείο Ανάπτυξης και η γενική γραμματεία Βιομηχανίας και για να ξεκινήσει ένας διάλογος.