Νίκος Τσάφος: Ποιος είναι ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας- Ο ρόλος που αναλαμβάνει

Νίκος Τσάφος: Ποιος είναι ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας- Ο ρόλος που αναλαμβάνει
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:15

Στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στο φιλόδοξο σχέδιο της κυβέρνησης η Ελλάδα να καταστεί πύλη εισόδου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και από τις ΗΠΑ και να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη, «δείχνει» η τοποθέτηση του Νίκου Τσάφου ως συμβούλου ενέργειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού έχει σημαντικές «περγαμηνές» σε θέματα ενέργειας και ιδιαίτερα για τις αγορές φυσικού αερίου και LNG. Μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 ως επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον είχε παρουσιάσει ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Γερουσίας τον σημαντικό ρόλο του αμερικανικού LNG για τις παγκόσμιες αγορές και για το πώς οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διευρύνουν τις εξαγωγές.

Ο κ. Τσάφος, θα έχει άμεση συνεργασία με τον επικεφαλής σύμβουλο του αμερικανού προέδρου για θέματα και ενεργειακής ασφάλειας, Amos Hochstein, ο οποίος λέγεται ότι είναι ένας από τους ανθρώπους που ασκεί σημαντική επιρροή στον Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Politico, ο Hochstein κάποιες φορές αναλαμβάνει ανεπίσημα επαφές με ευρωπαϊκά κράτη που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο.

«Κλειδί» για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο το LNG

Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μπάιντεν κυριάρχησαν, εκτός των άλλων θεμάτων, τα ενεργειακά με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα μας προκειμένου να μετατραπεί σε κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη, τόσο μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο όσο και με την μετατροπή της Ελλάδος σε πύλη εισόδου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με τις πλωτές δεξαμενές στη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο. Στρατηγικές κινήσεις που σε πρώτη φάση θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία των Βαλκανίων και σημαντικού μέρους της Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανόμενης μελλοντικά και της Ουκρανίας.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει σύντομα ο τροφοδότης με φυσικό αέριο των Βαλκανίων αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης με τους τρεις τερματισμούς σταθμούς υγροποιημένου αερίου- υπό κατασκευή και υπό έκκριση και με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας. Μέσα στους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές, πολύ αυξημένες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ελληνικοί σταθμοί LNG θα είναι σε θέση πια να καλύψουν πλήρως, όχι μόνο την εθνική αγορά, αλλά να υποκαταστήσουν και ένα σημαντικό τμήμα της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση κάποιων αγωγών και τη λειτουργία των διασυνδετήριων αγωγών, επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας, ακόμη και προς τις αγορές της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.

To who is who του Νίκου Τσάφου

Ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσινγκτον (CSIS) έχει τεράστια εμπειρία σε θέματα ενέργειας. Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με πάνω από εκατό εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG και σε μερικά από τα πιο περίπλοκα ενεργειακά έργα στον κόσμο.

Έχει αρθρογραφήσει εκτενώς για την ενέργεια σε μέσα όπως το Foreign Affairs, το National Interest , το EURACTIV, την Καθημερινή κ.α.. Επίσης, είναι τακτικός σχολιαστής επικαιρότητας: έχει αναφερθεί στους New York Times, The Financial Times, The Economist, The Wall Street Journal, The Washington Post και στο Bloomberg και έχει εμφανιστεί στα CNN, NBC, BBC. , NPR, Al Jazeera κ.α.

Από το 2016 έως το 2019, δίδαξε επίσης σε μεταπτυχιακό μάθημα για το φυσικό αέριο στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies (SAIS).