Νέες εξελίξεις με το πόρισμα της ΡΑΕ - Τα αγκάθια και η επιστροφή στην Αρχή

Νέες εξελίξεις με το πόρισμα της ΡΑΕ - Τα αγκάθια και η επιστροφή στην Αρχή
Τετάρτη, 18/05/2022 - 07:27

Νέα ζητήματα προκύπτουν με το πόρισμα της ΡΑΕ για τα λεγόμενα «ουρανοκατέβατα» κέρση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Το νέο επεισόδιο µεταξύ υπουργείου Ενέργειας και ΡΑΕ αφορά στο πόρισμα, το οποίο - σύμφωνα με την «Καθημερινή» επεστράφη, στην Αρχή, ώστε να βγει ένα οριστικό νούµερο σχετικά µε τα επιπλέον υπερκέρδη κάθε εταιρείας.

Όπως γράφει η εφημερίδα ουσιαστικά, ο αρµόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας πετάει το µπαλάκι της απόφασης για το εάν θα αφαιρεθούν από τα συνολικά υπερέσοδα των 927,44 εκατ. ευρώ, που σύµφωνα µε το πόρισµα είχαν οι καθετοποιηµένες εταιρείες το διάστηµα Οκτώβριος 2021 Μάρτιος 2022 στη δραστηριότητα της παραγωγής, οι εκπτώσεις που παρείχαν στους πελάτες τους ως προµηθευτές και το κόστος των σταθερών τιµολογίων.

Το επίµαχο αυτό ζήτηµα από το οποίο η ΡΑΕ στο αρχικό της πόρισµα κρατάει αποστάσεις, ενηµερώνοντας µάλιστα τους αποδέκτες ότι η συµβατότητά του µε τους κανόνες ανταγωνισµού ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισµού, κατόπιν παραποµπής του από την ίδια, έχει δυσκολέψει την κυβέρνηση τόσο από πολιτικής όσο και από νοµικής άποψης. Πολιτικά, εάν αφαιρέσει τις εκπτώσεις και το κόστος των σταθερών τιµολογίων της ∆ΕΗ για παράδειγµα, εξανεµίζονται τα υπερέσοδά της που έχουν προσδιοριστεί στα 729 εκατ. ευρώ και περιορίζεται σηµαντικά το τελικό προς φορολόγηση ποσό, αφού τα υπερέσοδα της ∆ΕΗ καλύπτουν το 80% του συνόλου. Το τελικό ποσό θα περιοριστεί ακόµη περισσότερο, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες δεν θα αποδεχθούν µια διαφορετική µεταχείριση, µε αποτέλεσµα να εµφανιστεί µε «άδεια χέρια» τη στιγµή που έχει καλλιεργήσει προσδοκίες για έσοδα από τη φορολόγηση του 90% των υπερεσόδων.

Η µη αφαίρεση των εκπτώσεων καταλήγει σε σηµαντική φορολογητέα βάση, συναντάει ωστόσο τις έντονες αντιδράσεις των µετόχων της ∆ΕΗ, κάποιοι εκ των οποίων φέρονται να έχουν θέσει «κόκκινες» γραµµές.

Οι µέτοχοι των ιδιωτικών εταιρειών κάνουν τις πράξεις τους αναµένοντας από την κυβέρνηση µια ίση µεταχείριση µε τη ∆ΕΗ στο θέµα των εκπτώσεων και του κόστους σταθερών τιµολογίων. Παράλληλα όµως άρχισαν να στέλνουν στη ΡΑΕ υποµνήµατα µε τις παρατηρήσεις τους αφενός για τη µεθοδολογία υπολογισµού των υπερεσόδων και αφετέρου για σειρά παραλείψεων που αλλοιώνουν την πραγµατική εικόνα.