Παρέμβαση της ΑΝΑΚΕΜ στην ημερίδα της “Μακεδονίας” για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

Παρέμβαση της ΑΝΑΚΕΜ στην ημερίδα της “Μακεδονίας” για τη Δυτική Θεσσαλονίκη
Πέμπτη, 23/02/2023 - 08:56

Στην ημερίδα με θέμα “Δυτική Θεσσαλονίκη: Η πρόκληση της ισόρροπης ανάπτυξης” την οποία διοργάνωσε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου η “Μακεδονία της Κυριακής” και το makthes.gr συμμετείχε η ΑΝΑΚΕΜ.

Στην παρέμβασή του το ιδρυτικό μέλος της ΑΝΑΚΕΜ, Γιάννης Παπαηλιόπουλος μίλησε για μία από τις μεγάλες πληγές της δυτικής Θεσσαλονίκης που είναι η παράνομη απόθεση μπάζων. «Τα μπάζα βρίθουν στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η παράνομη απόθεση που υπάρχει είναι μία ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή. Είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει πολλές δεκαετίες πριν. Δεν είναι τυχαίο ότι η ανάγκη που υπήρχε για επιχώσεις στο Καλοχώρι έδωσε σε πολλούς επιτήδειους την δυνατότητα να πηγαίνουν εκεί όλα τα απόβλητα που παρήγαγαν, ακόμα κι αν ήταν επικίνδυνα ή τοξικά», εξήγησε ο κ. Παπαηλιόπουλος. Τόνισε, παράλληλα, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα παράγονται ετησίως περίπου 15 εκατ. τόνοι Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων από τα οποία περί το 1,5 εκατ. τόνοι παράγονται στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

«Το 25% των ΑΕΚΚ αυτών παράγονται στους δυτικούς δήμους. Εδώ υπάρχει μία περίεργη κατάσταση: Ενώ παράγεται θεωρητικά το 25% στους δυτικούς δήμους, η απόθεση που υπάρχει στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι στο 70%», επισήμανε ο κ. Παπαηλιόπουλος. Αναφερόμενος στο έργο της ΑΝΑΚΕΜ ο κ. Παπαηλιόπουλος υπογράμμισε το σπουδαίο έργο που κάνει στον τομέα της ορθής διαχείρισης των ΑΕΚΚ, μέσω των μονάδων επεξεργασίας και ανακύκλωσης αυτού του είδους των αποβλήτων. «Στην πράξη η ΑΝΑΚΕΜ είναι πλέον σε όλη την Ελλάδα. Με τις τελευταίες αδειοδοτήσεις μάλιστα είμαστε σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Αυτό μας γεμίζει περηφάνια και μπορούμε να σταματήσουμε αυτούς που χρησιμοποιούν ως άλλοθι ότι δεν υπάρχει μονάδα ανακύκλωσης στην περιοχή τους. Πλέον έχουμε 183 συνεργαζόμενες μονάδες και σύντομα θα είμαστε ξεπεράσουμε τις 200. Το 2022 διαχειριστήκαμε 3.5 εκατ. τόνους ΑΕΚΚ σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Παπαηλιόπουλος αναφέρθηκε τέλος, στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διάθεσης των προϊόντων ανακύκλωσης των ΑΕΚΚ.