Κομισιόν: Στέλνει δύο Καναντέρ από την Ελλάδα στην Πορτογαλία για συνδρομή στις πυρκαγιές

Κομισιόν: Στέλνει δύο Καναντέρ από την Ελλάδα στην Πορτογαλία για συνδρομή στις πυρκαγιές
Eurokinissi
Τρίτη, 23/08/2022 - 16:54

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποίησε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη για να στηρίξει την Πορτογαλία που αντιμετωπίζει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά το αίτημα της χώρας για βοήθεια, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ διευκόλυνε την άμεση εκ των προτέρων τοποθέτηση και, στη συνέχεια, την ανάπτυξη δύο Καναντέρ από την Ελλάδα, τα οποία επιχειρούν τώρα στις πλέον πληγείσες περιοχές της βόρειας Πορτογαλίας. Με την ευκαιρία αυτή, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε:

«Δεδομένου ότι οι δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να απειλούν ανθρώπους και πόρους σε ολόκληρη την ήπειρό μας, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια όσο το δυνατόν ταχύτερα όταν εκδηλώνεται πυρκαγιά. Είμαστε αλληλέγγυοι με την Πορτογαλία που αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινητοποιήσαμε δε αεροσκάφη από την Ελλάδα δείχνοντας έμπρακτα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις πορτογαλικές αρχές για να στηρίξουμε τον συντονισμό των επιχειρήσεων πυρόσβεσης στην περιοχή και να κινητοποιήσουμε περαιτέρω βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε η δορυφορική υπηρεσία Copernicus της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων ζωτικής σημασίας για το προσωπικό πρώτης επέμβασης στις περιοχές που καίγονται