Η Ευρώπη στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Η Ευρώπη στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη
Σάββατο, 09/07/2022 - 08:26

Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει αυτή τη στιγμή μια σημαντική κακοκαιρία, ωστόσο η Γηραιά Ήπειρος είναι στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μπορεί η Ελλάδα να περιμένει αυτή τη στιγμή μια σημαντική κακοκαιρία με ακραία φαινόμενα, ωστόσο πριν τη δοκιμασία ενός χειμώνα με ελλείψεις καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, η Ευρώπη θα περάσει ένα καλοκαίρι με καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές. Η Γηραιά Ήπειρος είναι στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφτσοβιτς, τόνισε ότι θα βιώσουμε μια από τις δυσκολότερες χρονιές: «Η φετινή ξηρασία στην Ευρώπη ίσως αποδειχτεί η χειρότερη όλων των εποχών. Και οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017 έχουμε τις πιο καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που έγιναν ποτέ στην Ευρώπη, τάση που αναμένουμε ότι θα συνεχιστεί και το 2022».

Αιτία είναι η κλιματική κρίση στην οποία βρίσκεται πλέον ο πλανήτης.

Με εξαιρετικά ξηρό καιρό να πλήττει πολλά μεσογειακά έθνη, ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι «η σημερινή ξηρασία στην Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη όλων των εποχών». Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις απλώς επιδεινώνουν την κλιματική κρίση, είπε.

Οι παρατεταμένες συνθήκες ξηρασίας έχουν πλήξει αρκετά κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ένα κύμα καύσωνα τον περασμένο μήνα έφτασε μέχρι τη βόρεια Γερμανία. Αυτό ενίσχυσε τις ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη για περισσότερες καταστροφές για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.

Ο πιο θερμός Ιούνιος

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το δίκτυο ενημέρωσης για το κλίμα Climatebook, είναι άκρως ανησυχητικά. Φέτος, η Ευρώπη βίωσε τον δεύτερο πιο θερμό Ιούνιο των 40 τελευταίων χρόνων. Πρόκειται για τον 2ο πιο θερμό Ιούνιο για την Ευρώπη από το 1981, και τον 3ο πιο θερμό μήνα παγκοσμίως. Η μέση μηνιαία απόκλιση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη ήταν +2,04°C σε σχέση με τη μέση τιμή της κλιματικής περιόδου 1981-2010, και +1,57°C σε σχέση με την περίοδο 1991-2020. Οι αντίστοιχες τιμές παγκοσμίως ήταν +0,48°C και +0,30°C.

Επίμονα υψηλές θερμοκρασίες ταλαιπώρησαν μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου τον φετινό Ιούνιο, ιδιαίτερα τη Δυτική Ευρώπη όπου καταρρίφθηκαν πολλά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και πρώιμου καύσωνα σε μετεωρολογικούς σταθμούς με δεδομένα από τα τέλη του 190υ αιώνα. Σε μεγάλο μέρος της Bόρειας Αφρικής, του Καναδά και της Σιβηρίας στον Αρκτικό Κύκλο καταγράφηκαν επίσης πρωτόγνωρα υψηλές θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, παγετώνες των Άλπεων και το μόνιμα παγωμένο έδαφος στη Σιβηρία και τον Καναδά υποχωρούν ραγδαία το φετινό καλοκαίρι, όπως και η έκταση του θαλάσσιου πάγου γύρω από την Ανταρκτική έχει φτάσει στο ελάχιστο, τουλάχιστον από το 1979 όταν άρχισαν οι δορυφορικές μετρήσεις.