Τι σημαίνει η απόφαση της Νορβηγίας για εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες για τον υπόλοιπο κόσμο;

Τι σημαίνει η απόφαση της Νορβηγίας για εξόρυξη σε βαθιές θάλασσες για τον υπόλοιπο κόσμο;
Δευτέρα, 22/01/2024 - 10:55

Η Νορβηγία ενέκρινε πρόσφατα δραστηριότητες εξόρυξης σε βαθιές θάλασσες για την ανάκτηση κρίσιμων ορυκτών, αποτελώντας μία από τις πρώτες χώρες που το έπραξαν. Μέχρι σήμερα, οι χώρες παγκοσμίως ήταν απρόθυμες να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες εξόρυξης σε βαθιά θάλασσα λόγω των κινδύνων που ενέχουν, οι οποίοι θεωρούνται μεγαλύτεροι από τις χερσαίες εξορύξεις.

Ωστόσο, η Νορβηγία θεωρεί την κίνηση αυτή ως το κλειδί για την πρόσβαση σε ορυκτά που είναι κρίσιμα για την επίτευξη μιας παγκόσμιας πράσινης μετάβασης. Θα μπορούσε, λοιπόν, αυτό να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο;

Αυτόν τον μήνα, το κοινοβούλιο της Νορβηγίας ψήφισε το άνοιγμα των υδάτων της για την εμπορικής κλίμακας εξόρυξη σε βαθιά θάλασσα. Όσοι υποστηρίζουν το νομοσχέδιο πιστεύουν ότι η εξόρυξη μετάλλων και ορυκτών από τον βυθό των ωκεανών θα είναι απαραίτητη για την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για τα υλικά αυτά στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πράσινης μετάβασης.

Η Νορβηγία ελπίζει ότι η κίνηση αυτή θα στηρίξει τη στροφή από τα ορυκτά καύσιμα υπέρ των ανανεώσιμων εναλλακτικών λύσεων. Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν επίσης ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να είναι λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον από την εξόρυξη στην ξηρά.

Στον πυθμένα της θάλασσας μπορούν να βρεθούν οζίδια μεγέθους πατάτας με κρίσιμα ορυκτά, όπως κοβάλτιο, νικέλιο, χαλκό και μαγγάνιο. Αυτά τα ορυκτά ήταν προηγουμένως προσβάσιμα μόνο από μεγάλης κλίμακας έργα εξόρυξης στην ξηρά, τα οποία είναι επίσης καταστροφικά για το περιβάλλον.

Πολλές χώρες επενδύουν στην επέκταση των χερσαίων εξορυκτικών δραστηριοτήτων ως απάντηση στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για αυτά τα ορυκτά. Καθώς οι χώρες παγκοσμίως απομακρύνονται από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και επενδύουν σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθαρές τεχνολογίες και ηλεκτρικά οχήματα, η ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά αναμένεται να αυξηθεί απότομα τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Τζέραρντ Μπαρόν, διευθύνων σύμβουλος τηςThe Metals Co. με έδρα το Βανκούβερ, εξήγησε λέγοντας: «Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις εάν δεν πάμε στον ωκεανό για αυτά τα μέταλλα; Η μόνη εναλλακτική λύση είναι περισσότερη εξόρυξη στην ξηρά και περισσότερη πίεση σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών».

Επί του παρόντος, διάφορες προβλέψεις λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετές εξορυκτικές δραστηριότητες επί του παρόντος για να καλύψουν αυτή τη ζήτηση. Αυτό οδηγεί τους ηγέτες παγκοσμίως να διερευνήσουν εναλλακτικούς τρόπους για την κάλυψη αυτής της αυξανόμενης ζήτησης. Μέχρι το 2040, ο κόσμος θα χρειαστεί διπλάσια ποσότητα κοβαλτίου, νικελίου, χαλκού και μαγγανίου από ό,τι χρησιμοποιεί σήμερα για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Το σχέδιο της Νορβηγίας επιτρέπει στις εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις για άδειες εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών στα ύδατα της χώρας, κοντά στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, το οποίο καλύπτει έκταση περίπου 280.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η χώρα δεν θα ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις, αλλά θα δέχεται προτάσεις από τις εταιρείες που υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες, οι οποίες θα αξιολογούνται προς έγκριση.

Ωστόσο, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη σε μεγάλα βάθη της θάλασσας είναι εξαιρετικά καταστροφική και μεγάλο μέρος των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι ακόμη άγνωστο. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει η αφαίρεση των μεγάλων ορυκτών κονδύλων από τον βυθό στα οικοσυστήματα κάτω από τη θάλασσα.

Ωστόσο, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της εξόρυξης σε βάθος θάλασσας, ιδίως επειδή αναμένεται να περάσει πολύς καιρός μέχρι να γίνουν πλήρως κατανοητές οι πιθανές επιπτώσεις της πρακτικής αυτής.

Η Τζέσικα Μπατλ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής «Όχι στην εξόρυξη σε βαθύ βυθό», εξήγησε πως «οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα χρειαστούν δεκαετίες προτού μάθουμε αρκετά για τον βυθό της θάλασσας ώστε να λάβουμε αυτές τις τεκμηριωμένες αποφάσεις, να μην θέσουμε σε κίνδυνο και να καταστρέψουμε κάτι προτού πραγματικά μάθουμε τι θα μας κάνει».

Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επιβάλει προσωρινή απαγόρευση της πρακτικής αυτής έως ότου υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων της εξόρυξης σε βάθος θάλασσας στο περιβάλλον.

Αρκετές εταιρείες, όπως ηBMW και ηGoogle, έχουν επίσης ζητήσει την απαγόρευση. Σε επιστολή νομοθέτες της ΕΕ που καλούσαν τη Νορβηγία να επανεξετάσει την κίνηση αυτή ανέφεραν ότι «η απόλυτη σημασία του ωκεανού για τον πλανήτη και τους ανθρώπους μας, καθώς και ο κίνδυνος μεγάλης κλίμακας και μόνιμης απώλειας της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων και των λειτουργιών των οικοσυστημάτων, επιβάλλει την παύση όλων των προσπαθειών για την έναρξη εξόρυξης στα βαθιά νερά».

Ο Οργανισμός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας και πολλοί πολίτες της έχουν επίσης καταδικάσει το σχέδιο λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αρχή Βυθού (ISA) εργάζεται για τη θέσπιση κανονισμών για την εξόρυξη σε βαθιά θάλασσα, καθώς οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις παγκοσμίως αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά. Υπάρχουν διάφορες διαφορετικές προσεγγίσεις για την εξόρυξη σε βάθος θάλασσας, οι οποίες αξιολογούνται για τις πιθανές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον από την Αρχή. ΗISA έχασε την προθεσμία του Ιουλίου 2023 για τον καθορισμό προτύπων για τον τομέα, διευκολύνοντας τη Νορβηγία και άλλες δυνάμεις να προχωρήσουν σε σχέδια εξόρυξης σε βάθος θάλασσας.

Η Νορβηγία δεν είναι η μόνη χώρα που επιθυμεί να ξεκινήσει εργασίες εξόρυξης κρίσιμων ορυκτών σε βαθιές θάλασσες, με την Ιαπωνία και τις Νήσους Κουκ να έχουν προχωρήσει σε παρόμοια σχέδια εξόρυξης σε βαθιές θάλασσες τα τελευταία χρόνια.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες αναζητούν την εξόρυξη σε βαθιά θάλασσα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για κρίσιμα ορυκτά. Μια έκθεση της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας υποδεικνύει ότι η ζώνηClarion-Clipperton (CZZ) - μια περιοχή περιβαλλοντικής διαχείρισης του Ειρηνικού Ωκεανού, που διαχειρίζεται ηISA, η οποία καλύπτει περίπου το 1,3% του πυθμένα του ωκεανού - περιέχει περισσότερο νικέλιο, κοβάλτιο και μαγγάνιο από όλα τα κοιτάσματα στην ξηρά. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να αναρωτηθούν αν η εξόρυξη σε βάθος θάλασσας μπορεί να είναι λιγότερο επιζήμια για το περιβάλλον από την εξόρυξη στην ξηρά, καθώς οι παραγωγοί θα πρέπει να εξορύξουν μόνο μια μικρή περιοχή για να δουν μεγάλα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι επιστήμονες και οι ακτιβιστές για το κλίμα είναι επιφυλακτικοί στην ανάληψη νέων, επεμβατικών ενεργειακών δραστηριοτήτων χωρίς πλήρη κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον, καθιστώντας την κίνηση της Νορβηγίας εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Τελευταία τροποποίηση στις 22/01/2024 - 13:53