Η νέα προσπάθεια της Γαλλίας να επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Αφρική

Η νέα προσπάθεια της Γαλλίας να επεκτείνει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Αφρική
Τετάρτη, 31/05/2023 - 06:48

Ο Μακρόν παρουσίασε τη Γαλλία ως τον ευρωπαϊκό εταίρο που έχει τα περισσότερα κοινά με τις αφρικανικές χώρες από άποψη αξιών και παρέχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ασφάλειας και εμπορίου.

Στις 4 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μοιράστηκε το όραμά του για τη Γαλλία, με το Παρίσι να παραμένει βαθιά δεσμευμένο στην Αφρική.

Ο Μακρόν παρουσίασε τη Γαλλία ως τον ευρωπαϊκό εταίρο που έχει τα περισσότερα κοινά με τις αφρικανικές χώρες από άποψη αξιών και παρέχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη για αμοιβαία επωφελείς σχέσεις ασφάλειας και εμπορίου.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη προσπάθεια του Μακρόν να διευκολύνει την επανεμφάνιση της Γαλλίας ως ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού παράγοντα ασφάλειας στην Αφρική δεν πραγματοποιείται αρκετά γρήγορα ώστε να αντισταθμίσει τη μειωμένη θέση της χώρας στις παραδοσιακές σφαίρες οικονομικής και πολιτιστικής επιρροής της στην Αφρική.

Τα λόγια του Μακρόν ήταν ωστόσο συνεπή με όσα έχει πει από την πρώτη στιγμή που εξελέγη το 2017. Ο Μακρόν ήταν πρόθυμος να αποκαταστήσει τη γαλλική επιρροή στην Αφρική, παρά τα μυριάδες ζητήματα των τελευταίων έξι ετών: οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν καταστήσει τη γαλλόφωνη περιοχή του Σαχέλ κέντρο εξεγέρσεων, τα γαλλικά στρατεύματα έχουν αποσυρθεί από το Μάλι, ενώ ακόμη και η κυβέρνηση της Αλγερίας ανέφερε ότι στα σχολεία της χώρας θα διδάσκονται αγγλικά αντί για γαλλικά.

Στη δεκαετία του 1990, η γαλλική πολιτική έναντι της Αφρικής δέχθηκε έντονη κριτική και η επακόλουθη κάθαρση των γαλλοαφρικανικών σχέσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της γαλλικής διπλωματικής εκπροσώπησης στην ήπειρο.

Το πιο σημαντικό εμπόδιο του Παρισιού ήταν η αποτυχία του να δράσει κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας της Ρουάντα το 1994, όταν η Γαλλία κατηγορήθηκε ότι δεν κατάφερε να αποτρέψει τις ενέργειες του συμμάχου της, της κυβέρνησης του τότε προέδρου Τζουβενάλ Χαμπιαριμάνα, όταν άρχισε τις προετοιμασίες για όσα θα συνέβαιναν.

Η έμφαση που έδωσε η Γαλλία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ εις βάρος της οικονομικής της στρατηγικής την τελευταία δεκαετία έχει επίσης διαβρώσει περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και των λαών της Αφρικής.

Παρά τη μαζική, συνεχή στρατιωτική προσπάθεια με περισσότερους από 5.000 στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί σε χώρες όπως ο Νίγηρας και το Τσαντ, η Γαλλία δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία την απειλή από τους τζιχαντιστές, των οποίων οι επιθέσεις κατά των τοπικών κοινοτήτων και των δυνάμεων ασφαλείας συνεχίζονται στο Σαχέλ.

Η φθίνουσα επιρροή της Γαλλίας επέτρεψε στα αφρικανικά κράτη να αναπροσανατολίσουν τις οικονομικές τους συνεργασίες και τις συνεργασίες τους στον τομέα της ασφάλειας, καθώς η ήπειρος έγινε και πάλι πεδίο γεωπολιτικής μάχης. Τώρα η κινεζική, η ρωσική και η τουρκική επιρροή αυξάνονται στην ήπειρο και παρουσιάζουν εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με εκείνη της Γαλλίας.

Στο Μάλι, η αδυναμία της Γαλλίας να καταπολεμήσει την εξέγερση στο βόρειο τμήμα της χώρας ήταν ένα υποκείμενο του πραξικοπήματος του Μαΐου 2021 που εκτόξευσε τον συνταγματάρχη Ασίμι Γκοϊτά στην εξουσία. Η Επιχείρηση Barkhane, η αντιτρομοκρατική εκστρατεία του γαλλικού στρατού που ξεκίνησε το 2013, βυθίστηκε σε μια ολοένα και πιο ανίσχυρη μάχη εναντίον της θυγατρικής της Αλ Κάιντα, της Ομάδας Υποστηρικτών του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων (JNIM) και του Ισλαμικού Κράτους στην Μεγάλη Σαχάρα (ISGS) -και όλα αυτά ενώ η πολιτική αστάθεια κατέκλυζε το Μπαμακό. Μετά το πραξικόπημα, ο Γκοϊτά απέφυγε το Παρίσι και στράφηκε προς τη Μόσχα, της οποίας οι μισθοφόροι της Βάγκνκερ δραστηριοποιούνταν ήδη σε μια άλλη πρώην γαλλική αποικία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Επί του παρόντος, το Παρίσι προσπαθεί να προσελκύσει τα αφρικανικά έθνη στο πλευρό του εφαρμόζοντας μια πολιτική ήπιας ισχύος μέσω της ενίσχυσης των δεσμών με την κοινωνία των πολιτών και της προσέλκυσης των νέων.

Τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τεσσάρων χωρών στην Κεντρική Αφρική, ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση για μια «αμοιβαία και υπεύθυνη σχέση» με τα αφρικανικά έθνη, μεταξύ άλλων σε θέματα κλίματος.

Έχοντας προκαλέσει μια στροφή προς μια λιγότερο προβεβλημένη, πιο συνεργατική στρατιωτική προσέγγιση εν μέσω της γαλλικής απόσυρσης από το Μάλι, ο Μακρόν προσπαθεί επίσης να ενισχύσει τους πολιτιστικούς δεσμούς με τη γαλλόφωνη Αφρική, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε βίζες για τους Αφρικανούς για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία.

Τον Ιούλιο του 2022, ο Μακρόν ξεκίνησε μια επίθεση γοητείας για την επανεκκίνηση της σχέσης της Γαλλίας με την Αφρική, πραγματοποιώντας περιοδεία στο Καμερούν, το Μπενίν και τη Γουινέα-Μπισάου στο πρώτο του ταξίδι στην ήπειρο μετά την επανεκλογή του τον Απρίλιο του 2022.

Υποσχέθηκε επίσης να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας σε όλη την Αφρική. Ο Μακρόν υποστήριξε ακόμη ότι η Γαλλία θα παρακάμψει τους «αναχρονιστικούς» αγώνες εξουσίας στην Αφρική, δηλώνοντας ότι τα αφρικανικά κράτη θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι εταίροι στον τομέα της στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Παρ' όλα αυτά, οι ίδιες οι αφρικανικές χώρες φαίνεται να προτιμούν να ακολουθούν μια εξωτερική πολιτική πολλών τομέων. Για παράδειγμα, η στάση των αφρικανικών κρατών απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία μεταβάλλεται ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Μάρτιο του 2022, 38 αφρικανικά κράτη καταδίκασαν τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ 16 κράτη απείχαν. Παρόλα αυτά, ενώσεις αγροτών από 11 κράτη της Κεντρικής Αφρικής υποστήριξαν ότι οι διαταραχές στον εφοδιασμό τροφίμων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία οδήγησαν σε εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στα ύψη, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη πολλών Αφρικανών.

Πολλά αφρικανικά κράτη, ως εκ τούτου, έχουν υιοθετήσει μια «ουδέτερη» θέση σχετικά με τον πόλεμο της Μόσχας και ίσως προτιμούν μια «ειρηνευτική συμφωνία» που, επί του παρόντος, θα εξασφάλιζε τα ρωσικά εδαφικά κέρδη στην Ουκρανία και τη ροή τροφίμων προς την Αφρική.

Η Γαλλία δεν διαθέτει επί του παρόντος ούτε τα εργαλεία για να αντικαταστήσει την Κίνα, τη Ρωσία ή την Τουρκία ούτε την πρόθεση να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Αφρική. Ωστόσο, οι οικονομικές προκλήσεις της Τουρκίας και ο παρατεταμένος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα άνοιγμα για τη Γαλλία να αναλάβει έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στην Αφρική, εάν είναι σε θέση να παρακινήσει τα αφρικανικά κράτη να αποστασιοποιηθούν από άλλες δυνάμεις.

Όπως συνειδητοποιεί το Παρίσι στην Αφρική, ο αγώνας κατά των τζιχαντιστών, ο οποίος ήταν τόσο κρίσιμος για την εξωτερική πολιτική του στην ήπειρο, μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη σύνδεση της στρατιωτικής υπεροχής με πρωτοβουλίες τοπικής διακυβέρνησης, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Η Γαλλία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την επιρροή της στην Αφρική με υπερβολική έμφαση στην καταπολέμηση των εξεγέρσεων, όπως έκανε στο παρελθόν - αντίθετα, θα χρειαστεί μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική.