Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+

Πετρέλαιο: Αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ+
Τετάρτη, 31/05/2023 - 06:50

Λίγες ημέρες πριν από τη βασική συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου, οι κορυφαίοι παραγωγοί του ομίλου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, διαφωνούν σχετικά με την πολιτική παραγωγής.

Το Ριάντ έχει απογοητευτεί όλο και περισσότερο με τη Ρωσία, η οποία προφανώς δεν έχει τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας και δεν μειώνει την παραγωγή πετρελαίου όπως έχει δεσμευτεί, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας να ανυψώσει τις τιμές του πετρελαίου τουλάχιστον στο επίπεδο νεκρού σημείου του Βασιλείου, δηλαδή στα 81 δολάρια ανά βαρέλι.

Έτσι, αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους προς τη Ρωσία και ζήτησαν από Ρώσους αξιωματούχους να τηρήσει η Μόσχα την υπόσχεσή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

Η Ρωσία επιμένει ότι μειώνει την παραγωγή της όπως έχει προγραμματιστεί, αλλά οι αναλυτές δεν πείθονται, και δεδομένου ότι η Μόσχα έχει σταματήσει κάθε επίσημη αναφορά σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής της, η αγορά εξετάζει τα δεδομένα παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων. Και τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και αν η Ρωσία τηρεί τη δέσμευσή της να μειώσει την παραγωγή, η προσφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξάνεται, ιδίως στις βασικές ασιατικές αγορές που κυριαρχούνται εδώ και καιρό από τη Σαουδική Αραβία και άλλους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής - την Κίνα και την Ινδία.

Με φθηνότερο αργό, η Ρωσία αυξάνει επιθετικά το μερίδιο αγοράς της στους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς της Ασίας και είναι πλέον ο νούμερο ένα προμηθευτής τόσο στην Κίνα -όπου ανέτρεψε τη Σαουδική Αραβία από την πρώτη θέση νωρίτερα φέτος- όσο και στην Ινδία, όπου η Ρωσία πωλεί πλέον περισσότερο αργό από ό,τι το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Vortexa που επικαλείται η Journal.

Η απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας έχει νόημα, δεδομένου ότι το Βασίλειο όχι μόνο χάνει μερίδιο αγοράς στην πιο σημαντική περιοχή εισαγωγής πετρελαίου, την Ασία, αλλά και οι δικές του περικοπές κατά 500.000 bpd δεν κατάφεραν να ανυψώσουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες βρίσκονται τώρα περίπου στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τις αιφνιδιαστικές περικοπές του ΟΠΕΚ+ που ανακοινώθηκαν στις αρχές Απριλίου.

Για τη Ρωσία, έχει νόημα να προμηθεύει αυξανόμενες ποσότητες στις δύο κορυφαίες εισαγωγικές χώρες της Ασίας, οι οποίες έχουν επίσης το πλεονέκτημα (για τη Μόσχα) να υποδέχονται δεξαμενόπλοια του λεγόμενου «σκοτεινού στόλου» και να μην τηρούν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για το ρωσικό αργό στα 60 δολάρια ανά βαρέλι.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι η Ρωσία απέτυχε μέχρι στιγμής να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, και μπορεί ακόμη και να επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή για να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα.

Η Ρωσία αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι θα προτιμούσε οι εταίροι της στην ομάδα ΟΠΕΚ+ να αφήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου, καθώς η Μόσχα είναι εντάξει με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου και τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας πλησιάζουν τα «οικονομικά δικαιολογημένα» επίπεδα.

Για τη Σαουδική Αραβία, ωστόσο, το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια δεν φαίνεται να είναι «οικονομικά δικαιολογημένο». Εξ ου και η απογοήτευση του Ριάντ με τη Μόσχα σχετικά με την επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ+.

Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τιμές πετρελαίου στα 80,90 δολάρια ανά βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της φέτος, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι οικονομικοί σύμβουλοι έχουν πει κατ' ιδίαν στους Σαουδάραβες ηγέτες τους τελευταίους μήνες ότι το Βασίλειο θα χρειαστεί υψηλές τιμές πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν τα φιλόδοξα αναπτυξιακά του σχέδια, συμπεριλαμβανομένου του φουτουριστικού σχεδίου NEOM ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα έβγαιναν στο φως, σύμφωνα με τις πηγές της Journal.

Την περασμένη εβδομάδα, προτού η Ρωσία αφήσει υπονοούμενα ότι θα προτιμούσε ο ΟΠΕΚ+ να αφήσει τα επίπεδα παραγωγής ως έχουν, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, προειδοποίησε τους εμπόρους - και πάλι, κατά του shorting των προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΟΠΕΚ+ παραπλάνησε τους short sellers όταν ανακοίνωσε την αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής τον Απρίλιο, τα σχόλια της περασμένης εβδομάδας από τον σημαντικότερο αξιωματούχο του πετρελαίου στον κορυφαίο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο δεν πρέπει να απορριφθούν, λένε οι αναλυτές.

«Μπορεί η Σαουδική Αραβία να θέλει να κρατήσει τους εμπόρους σε εγρήγορση, αλλά το να κάνει αυτά τα σχόλια και να μην τα ακολουθήσει θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία και να δει τις τιμές να παρασύρονται και πάλι χαμηλότερα», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Η μονομερής δράση μπορεί να μην έχει το ίδιο αντίκτυπο με μια ομαδική μείωση, αν και δεν θα το έβαζε κανείς πίσω».