Συνεργασία Shell και GE Gas Power για μείωση άνθρακα στο LNG

Συνεργασία Shell και GE Gas Power για μείωση άνθρακα στο LNG
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Τρίτη, 08/11/2022 - 05:47

Συμφωνία της LNG Shell με την GE Gas Power ανακοινώθηκε εχθές από τη δεύτερη με στόχο τη μείωση έντασης άνθρακα των έργων προμήθειας LNG της Shell σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας υδρογόνο σε αεριοστρόβιλους.

Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών επισημαίνεται ότι η συμφωνία ευοδόθηκε στο πλαίσιο των εκτιμήσεων περί διπλασιασμού της παγκόσμιας ζήτησης LNG μέχρι το 2040. Ως εκ τούτου οι δύο εταιρείες επισημαίνουν ότι η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο στη Shell να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του κόσμου.

Σχετικά με το τεχνικό κομμάτι οι δύο πλευρές «βλέπουν» πως ένας από τους πιθανούς τρόπους για την απαλλαγή της παραγωγής LNG από τον άνθρακα είναι η χρήση υδρογόνου ως καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα σε αυτούς τους κινητήρες.

«Έχοντας εργαστεί σε τεχνολογίες καύσης υδρογόνου για πολλά χρόνια, γνωρίζουμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα είναι αποτέλεσμα προσεκτικής, αφοσιωμένης έρευνας και συνεργασίας από τους ηγέτες του κλάδου και η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα μοντέλο αυτής της προσέγγισης», δήλωσε ο John Intile, Αντιπρόεδρος, Μηχανικός στη GE Gas Power.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Shell για να προωθήσουμε αυτό το κρίσιμο έργο. Μαζί, είμαστε βέβαιοι ότι οι συνδυασμένες δυνάμεις μας της Shell, της GE και της Baker Hughes, η οποία είναι αποκλειστικός διανομέας ορισμένων αεριοστροβίλων βαρέως τύπου και υπηρεσιών στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ρεαλιστικών και αποτελεσματικών λύσεων προς την κατεύθυνση υψηλής περιεκτικότητας σε υδρογόνο δυνατότητες σε αυτούς τους στόλους αεριοστροβίλων με αποτέλεσμα σημαντική μείωση των εκπομπών άνθρακα και της χρήσης του νερού παγκοσμίως».

Στόχος η πλήρης απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα

Η ουσιαστική και μόνιμη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG, σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, παρουσιάζει τόσο τεχνικές όσο και οικονομικές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να πραγματοποιηθεί αυτή η φιλοδοξία.

«Το να γίνουμε μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών σημαίνει ότι πρέπει να εξερευνήσουμε μια σειρά από οδούς που έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν εμάς, τους συνεργάτες και τους πελάτες μας να μειώσουμε τις εκπομπές», δήλωσε ο Alexander Boekhorst, Αντιπρόεδρος Τεχνολογίας Επεξεργασίας και Μετατροπής Αερίου της Shell.

Τέλος οι δύο εταιρείες διαβεβαιώνουν πως οι αεριοστρόβιλοι βαρέως τύπου B&E της GE μπορούν ήδη να λειτουργούν σήμερα με 100% υδρογόνο που εκπέμπει έως και 25 ppm NOx με τη χρήση νερού σε καυστήρες διάχυσης. Ως μέρος αυτής της αναπτυξιακής συμφωνίας, η GE στοχεύει στην τεχνολογία αεριοστροβίλων με δυνατότητα λειτουργίας σε 100% υδρογόνο χωρίς τη χρήση νερού, διατηρώντας παράλληλα τις εκπομπές NOx.